Een tv die je woonkamer mooier maakt. Kan dat?
Foto: Samsung QLED
QLED-tv’s zijn misschien wel de eerste televisies ooit waar zoveel aandacht is besteed aan een uitgekiend design dat in harmonie met elk interieur kan bestaan. Net zoals bij echte designiconen zit het hem in de grote en kleine dingen. Een geslaagd design is meer dan een paar strakke lijnen op papier neerpennen of een onderdeel in een fraai metaal uitvoeren. Een iconisch ontwerp is altijd een combinatie van een doordacht lijnenspel en nuttige functionaliteit. Bovendien staat een echt goed design nooit los van de omgeving. Het is iets dat rekening houdt met de omgeving en er bij past. Op basis van die stelregels ontwikkelde Samsung Q Style. Deze designtaal maakt de nieuwe QLED-tv’s op het vlak van industrieel design even baanbrekend als op het vlak van beeldkwaliteit. Ze zijn ontworpen om harmonieus in je interieur te passen en een verrijking te beteken voor je woonkamer. Zoals altijd bij goed design zit het verschil met andere tv’s in een omvattend concept en heel veel slimme designuitingen.
Dossier aangeboden door Samsung.

Van alle kanten

Vaak zijn televisies ontworpen om mooi over te komen als je er recht op kijkt. Maar loop je door de kamer en zie je het toestel vanuit een andere hoek, dan is het resultaat vaak minder geslaagd. Bovendien verliezen de meeste designs hun uitstraling zodra ze de realiteit ontmoeten. Hoe strak het ook mag ogen als je de tv uit de doos haalt, zodra er een hoop kabels aan bengelen, wordt dat mooie toestel plots heel rommelig.

Daarom past Samsung bij de QLED-tv’s een 360-graden designfilosofie toe. Dat betekent dat deze televisies een design hebben dat vanuit alle hoeken even fraai moet zijn. Samsung gaat daar zeer ver in en zorgde zelfs dat de achterkant elegant overkomt. Een QLED-tv is langs de achterkant volledig dicht en afgewerkt in een geborsteld metaalfinish. Dat lijkt misschien onbelangrijk, maar het geeft je wel meer mogelijkheden in een open leefruimte of een loft, bijvoorbeeld. Je kunt gerust een QLED-tv op een meubel plaatsen dat vrij in de kamer staat.

Geen kabels in zicht

Je bespeurt aan de naadloze achterkant ook geen enkele kabel. Alles is zo ontworpen dat kabels netjes uit het zicht blijven, achter een klep. Bij de Q8C QLED-tv worden de kabels zelfs mooi weggewerkt in de voet, zodat je ze onzichtbaar kunt wegleiden. Bijvoorbeeld naar een opening in een tv-meubel.

Sowieso loopt er geen kabelspaghetti naar een QLED-tv, enkel een dun optisch kabeltje en een stroomkabel. Het maakt niet uit dat je over veel externe apparaten beschikt, zoals een tv-decoder, Blu-ray-speler en een gameconsole of twee. Je verbindt al deze toestellen met de meegeleverde en aparte One Connect-doos, die je in het tv-meubel kunt verstoppen. Vanaf de One Connect loopt er enkel een dun kabeltje naar de QLED-tv. Dat is een enorme troef als je de televisie op een meubel plaatst, maar ook als je besluit het scherm aan de muur te hangen. Zo creëer je een nette, perfect afgewerkt opstelling. Ook de bediening wordt door Samsung afgeslankt. Bij een QLED-tv zit een One Remote, een universele afstandsbediening die alle toestellen kan bedienen. Zeg nu zelf, is één sierlijke zapper niet veel beter dan een kluwen van goedkope kastjes op de salontafel?

Naadloos aan de muur

De mooie voet die bij een QLED-tv komt, is vervaardigd uit geborsteld metaal. Dat levert een elegant totaalplaatje op als je het toestel op een meubel plaatst. Daarnaast zijn er optioneel nog twee andere voeten beschikbaar, waardoor je meer opties hebt om de QLED-tv in je interieur te laten opgaan. De Studio-voet is een gracieuze driepoot die refereert naar een schildersezel. Het is een mooie manier om de QLED-tv helemaal los van alle meubels in de ruimte te plaatsen, met het scherm op een comfortabele kijkhoogte. Er is ook de Gravity-voet, een organische conusvorm die heel compact is en het scherm bijna doet zweven.

Heel wat designliefhebbers vinden dat je een televisie het best in balans brengt met een interieur door hem op te hangen. Toch gebeurt het minder vaak dan je zou denken. Het lijkt een urenlange en ingrijpende klus. Bij QLED-tv’s is de muurmontage echter geklaard in ongeveer een kwartiertje, inclusief het maken van de gaten. Een stappenplan helpt je verder. Oeps, niet helemaal recht kunnen boren? Geen probleem, de hoek van de tv stel je in als het scherm er al hangt. En dan komt het: een QLED-tv is na montage bijna gelijk met de muur. Strak en vrijwel zonder tussenruimte. En dat is belangrijk: omdat de tv bijna gelijk ligt met de muur, wordt hij discreter en meer een organisch deel van het interieur.

Enkel het beeld

Een QLED-tv oogt dus heel elegant vanuit alle hoeken, op een meubel of aan de muur. Maar wat als je in de zetel plaatsneemt en begint te kijken? Dan doet het design precies wat het hoort te doen: naar de achtergrond verdwijnen. De QLED-tv’s hebben nauwelijks schermranden, waardoor je aandacht volledig naar de levensechte kleuren en het intense contrast gaat. Het beeld lijkt in de ruimte te zweven, waardoor je midden in de actie zit.