Kies het juiste tv-formaat voor jouw woonkamer
Foto: Samsung QLED
Het blijft een eeuwige discussie: welk televisieformaat past er het best in de woonkamer? Gelukkig is de juiste keuze maken makkelijker dan ooit. Het juiste formaat van televisie kiezen vinden veel mensen lastig. Langs een kant wil iedereen wel een geweldige kijkervaring, maar anderzijds mag de tv de woonkamer niet overheersen. Het mooie aan de nieuwe QLED-tv’s van Samsung is dat ze een oogstrelend design bezitten dat helemaal geen stijlbreuk met je interieur betekent. Het gevaar dat een ‘te grote’ televisie negatieve aandacht naar zich toetrekt, is daardoor heel wat kleiner. Tegelijker koop je best ook niet te klein, want dan mis je een groot deel van het kijkplezier. Lees daarom toch even onze tips over hoe het juiste formaat te kiezen. Vind je het nog moeilijk om de knoop door te hakken? Dan heeft Samsung een unieke app voor je, zodat je via Virtual Reality kunt ontdekken hoe een bepaalde QLED-tv in jouw woonkamer past.
Dossier aangeboden door Samsung.

Waarom groot beter is

De nieuwe QLED-tv’s van Samsung tonen beelden in Ultra HD-resolutie. Daarmee ben je meteen klaar om te genieten van films en tv-series in de allerbeste kwaliteit. Ultra HD of 4K toont vier keer zoveel beeldpunten als Full HD, de vorige standaard voor televisies. Het betekent vooral dat de nieuwe Samsung-tv’s ongelooflijk veel detail tonen en pronken met haarscherpe beelden die voorheen ondenkbaar waren.

Er is nog een groot voordeel aan UHD: je kunt dichter bij het tv-scherm zitten, zonder dat je apart beeldpuntjes ziet. Dat is een belangrijke stap om bij je thuis een bioscoopgevoel te krijgen. Zit je dichter bij het scherm, dan wordt meer van je gezichtsveld gevuld, net zoals in een bioscoopzaal. Je zit meer ‘in’ de actie dan op afstand er ‘naar’ te kijken, waardoor je die Zweedse misdaadserie of die spectaculaire superheldenfilm nog spannender beleeft.

Slim design maakt kleiner

Het formaat van een televisie wordt uitgedrukt in inch, en beschrijft de afstand van een diagonaal tussen twee beeldhoeken. Een populair formaat is bijvoorbeeld 55 inch, omgerekend bijna 140 centimeter. Dat klinkt misschien heel groot, vooral als je nog oude platte televisies in gedachten hebt. Staar je echter niet blind op een cijfer, want een QLED-tv van 55 inch oogt heel wat slanker dan een tv-toestel van pakweg tien jaar geleden. De schermranden zijn bij de nieuwe Samsung-televisies bijna onzichtbaar geworden, waardoor een toestel bijna uitsluitend uit een zwevend beeld lijkt te bestaan. Die dikke schermranden van weleer zijn dus verleden tijd. Dat oogt meteen heel wat ‘lichter’ in je interieur. Kortom, vanuit een designperspectief is er geen reden om een groter formaat te mijden.

Hoe kies ik?

Rest nog de vraag hoe te bepalen welk tv-formaat bij jou en jouw woonkamer past. Belangrijk om te onthouden is dat je bij een Ultra HD-televisie dichter bij het scherm mag zitten. De ideale schermmaat is gemakkelijk te berekenen: neem de afstand van je zetel naar de tv in centimeter en deel door vijf. Kies het schermformaat dat er het dichtst bij aansluit, uit het rijtje 49-55-65-75-85. Als bijvoorbeeld de afstand 250 centimeter bedraagt, dan kies je voor ontspannen tv-kijken best voor een tv van 49 inch. Wil je een dynamischer, bioscoopachtig gevoel, dan mag het scherm gerust wat groter. Neem dan de afstand en deel door 3,8. Je ervaart dan optimaal de volle pracht van de haarscherpe UHD-resolutie.

Vooraf keuren met VR

Misschien ben je nog wat bevreesd dat een heel groot scherm gewoon te overheersend wordt. Het is toch niet altijd goed in te schatten. Daarom dat Samsung iets bijzonder slim ontwikkelde: een app die de camera van je mobiele toestel gebruikt om je live te tonen hoe je woonkamer eruitziet met een geselecteerde QLED-tv erin geplaatst. De app is heel dynamisch: geef gewoon aan waar je het toestel zou plaatsen en het wordt virtueel over het beeld geplaatst. Je kunt zelfs rondlopen in de kamer om de visuele impact vanuit elke hoek te beoordelen. Zo ontdek je al snel of je de stap naar 55, 65 of meer inches kunt nemen!