Geredde flat wint Europese architectuurprijs
Foto: Mies van der Rohe

Voor hun renovatie van een flat in de Amsterdamse Bijlmermeer kregen de Nederlandse architectuurbureau’s NL Architects en XVW Architectuur de Mies van der Rohe Award van de Europese Unie. Twee Belgische bureaus kregen de prijs voor veelbelovende architectuur.

De winnende architectencombinatie renoveerde Kleiburg, een honingraatflat in de Bijlmermeer uit de jaren ‘60. Vijf jaar geleden stond hij nog op de lijst om gesloopt te worden, maar activisten redden hem toen. Ze maakten er een ‘klusflat’ van. Jonge starters werden aangetrokken door het idee dat ze zelf hun appartement konden renoveren.

NL Architects en XVW Architectuur hebben de flat, één van de grootste van Nederland, een grote onderhoudsbeurt gegeven. Ze accentueerden het beton en maakten de sokkel vrij, zodat er een levendige aansluiting op de omgeving kwam.

Dit ontwerp won de Mies van der Rohe Award, de grootste architectuurprijs van Europa. Er waren 355 inzendingen uit 36 Europese landen. De jury waardeerde dat dit project ingaat tegen de tendens om steeds nieuwbouw te maken in de steden, maar net waardevolle oudere gebouwen een nieuwe dynamiek geeft. Het werd gedragen door een collectieve inspanning en is een type low-cost huisvesting zoals het nog niet bestond. De winnaar krijgt 60.000 euro.

De prijs voor veelbelovende architectuur ging naar een Belgisch project. Een combinatie van MSA/V+ werd bekroond voor hun project Navez in Schaarbeek. Voor de vijf sociale flats beschikten de architecten over een beperkt perceel op een hoek. Ondanks het beperkt budget bereikten ze een hoge kwaliteit van woonsten. V+ leverde onlangs in Brussel het MAD op en ontwerpt het nieuwe RTBf-gebouw. MSA/V+ krijgt 20.000 euro.

Vanaf september is in Bozar een expositie van projecten te zien.