QLED brengt vernieuwing op alle fronten
Foto: Samsung QLED
De QLED-tv’s van Samsung staan niet enkel voor een doorbraak op het vlak van beelden, maar is even grensverleggend qua design en gebruik. Dit zijn de drie pijlers van de QLED-televisierevolutie. Samsung lanceerde begin dit jaar een nieuwe lijn televisies die gerust revolutionair mag genoemd worden: QLED. Bij zo’n uitspraak denk je misschien spontaan aan een spectaculaire vernieuwing op het vlak van de beeldkwaliteit. Dat klopt ook, maar er is meer aan de hand. QLED staat eigenlijk voor een drieledige revolutie: Q Picture, Q Style en Q Smart. Op al vlakken leggen de QLED-tv’s de lat hoger dan voorgaande modellen. Maar wat zijn die drie grote verbeteringen dan concreet?
Dossier aangeboden door Samsung.

Q Picture

Quantum Dots zijn de nieuwste innovatie omtrent beeldtechnologie. Samsung werkt er al enkele jaren mee en dat leverde al een indrukwekkende beeldkwaliteit op. De nieuwe QLED-tv’s van dit jaar gebruiken een sterk verbeterde versie. Quantum Dots zijn heel kleine nanokristallen die op het scherm liggen en die heel zuivere kleuren produceren. Wat je ziet op het scherm zijn levensechte, levendige kleuren. Het is bijna alsof je door een raam kijkt. Daar komt bij dat de QLED-tv’s de eerste zijn om honderd procent van alle kleuren te tonen. Groen is de juiste tint groen, blauw is het juiste blauw, enzovoort, net zoals de regisseur het beoogde. De verbeterde Quantum Dots-technologie die nu in de QLED-tv’s zit, komt nog sterker uit de hoek door het gebruik van een nieuwe metaallegering en omdat elk punt egaal van vorm is.

Nog een sterke troef van QLED is het extreem krachtige contrast, waardoor kleuren zowel overdag als ’s nachts van het scherm spatten. Daarmee zijn de QLED-tv’s helemaal klaar om spectaculaire High Dynamic Range-beelden te tonen, zoals nu gepionierd wordt door Netflix en via Ultra HD Blu-ray-schijfjes. Het wow-gevoel is nooit veraf als je het verschil ziet tussen een doffe filmversie en een HDR-editie van een Hollywood-kaskraker. Al dit snoepgoed voor de ogen is niet enkel gereserveerd voor de ene persoon die vlak voor het scherm zit. Een nieuwe techniek van Samsung elimineert reflecties en zorgt voor een heel brede kijkhoek. Ook vanaf de zijkant ervaar je levensechte kleuren.

Q Style

Laten we eerlijk zijn: televisies waren in het verleden niet altijd pronkstukken in je woonkamer. Maar ook daar toont Samsung de weg. De QLED-tv’s zijn ontworpen om in je interieur op te gaan, zodat ze op organische wijze deel worden van de kamer. Er is bijvoorbeeld de No Gap-wandmontage, waardoor je een QLED-tv bijna zonder tussenruimte tegen de muur plaatst. Het resultaat oogt strak en past naadloos in je interieur. Klinkt dat moeilijk om zelf te doen? Neen hoor. Een QLED-tv hangt je in een kwartiertje op - kaarsrecht, zelfs met twee linkerhanden. En die lelijke kabels die altijd de pret bederven, die zijn er ook niet bij. QLED-tv’s komen met een aparte One Connect-doos waaraan je alle apparaten (zoals een tv-decoder of gameconsole) koppelt. Naar de televisie zelf loopt er een onzichtbaar kabeltje, naast een stroomkabel.

Zet je een televisie liever op een meubel? Ook dan blijkt Q Style een slimme zet. Het mooie, bijna randloze design en de stijlvolle voet maken een QLED-tv een minimalistische verschijning. Zelfs de achterkant mag gezien worden, want die is helemaal verfijnd afgewerkt. Goed nieuws voor wie een grote open leefruimte heeft en zijn tv vrijstaand wil plaatsen.

Q Smart

Niets zo irritant als het volume willen veranderen om te ontdekken dat je weer de verkeerde afstandsbediening vast hebt. Het gebeurt ongelooflijk vaak, want in een doorsnee woonkamer liggen er tegenwoordig al gauw twee, drie of meer zappers. Maar ook voor dit probleem heeft Samsung een slim antwoord in huis: Q Smart. Bij QLED-tv’s krijg je een handige afstandsbediening waarmee je naast de tv eveneens aangesloten apparaten bedient. Een QLED-tv weet trouwens automatisch welk apparaat - zoals een decoder of Blu-ray-speler - je aansluit. Als je wenst, kun je zelfs je smartphone als afstandsbediening gebruiken. Dat is praktisch als je ze even niet vindt. En iets om te bekijken, vind je pijlsnel dankzij de Smart Hub, het handige en slimme overzicht waar al je favoriete films en video’s bij elkaar staan.