QLED: de volgende stap qua beeldkwaliteit
Foto: Samsung QLED
Je kent misschien LCD- en LED-tv’s, maar Samsung lanceert nu zijn nieuwe QLED-tv’s. Deze beeldtechnologie zorgt voor een heuse revolutie in tv-land, maar waarom? Er zijn veel zaken waar je rekening mee houdt als je een televisie koopt: het design, slimme functies, de grootte, de prijs … Maar voor de meeste mensen is het belangrijkste toch wel de beeldkwaliteit. Terecht, want uiteindelijk bepaalt die in grote mate je kijkplezier. Net op dat vlak scoren de nieuwe QLED-televisies van Samsung bijzonder goed. Ze gebruiken nieuwe technologieën die zorgen voor zichtbare verbeteringen op het vlak van beeld en kleur, waardoor je meer geniet van films en tv-series. Maar hoe kan QLED dan zo spectaculair beter zijn? Tijd voor een streepje uitleg!
Dossier aangeboden door Samsung.

Het belang van kleuren

Wat is beeld? Een relevant antwoord daarop is: “Kleur”. Je zou verwachten dat televisies daar heel goed in zijn. Maar dat is niet zo. Veel tv’s kunnen niet alle kleuren weergeven. Ze tonen bijvoorbeeld in plaats van die ene groene kleur een andere tint. Daardoor zie je iets anders dan wat de tv- of filmmaker voor ogen had en zijn de kleurovergangen niet vloeiend. Is dat erg? Toch wel. Denk maar eens aan bekende schilderijen, zoals ‘Zonnebloemen’ van Van Gogh of ‘Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci. Deze wereldberoemde kunstwerken zouden niet hetzelfde zijn als de kleuren opeens anders verschenen. Dat is ook zo bij films en tv-programma’s. Een spannende scène die zich ’s nachts afspeelt, is pas meeslepend als het er echt donker uitziet, om maar een voorbeeld te geven. Daarom dat Samsung veel energie investeerde in het ontwikkelen van een zeer accurate kleurweergave.

Quantum Dots

QLED-televisies leveren honderd procent van het kleurvolume. Daarmee zijn ze de eerste televisies ter wereld die dat doen. Alle andere toveren maar een deel van het kleurbereik op het scherm. Om deze doorbraak te realiseren, gebruikt Samsung Quantum Dots of nanokristallen. Dat zijn heel kleine deeltjes die op het beeldpaneel liggen en die zelf oplichten als ze gestimuleerd worden. Dat kan heel precies, waardoor ze accuraat kleuren weergeven. De Quantum Dots-technologie bestaat al even, maar is nu door Samsung verbeterd waardoor de QLED-tv’s echt alle kleuren tonen zoals de filmmakers in Hollywood dat bedoeld hebben. Nog een troef: de QLED-tv’s tonen deze levendige kleuren in alle omstandigheden. Het maakt niet uit of je tijdens de dag of ’s avonds tv-kijkt. Gedaan met fletse kleuren!

High Dynamic Range

QLED zorgt niet alleen voor een mooie weergave van alle kleuren. Onder de noemer ‘Q Picture’ verbeterde Samsung alle aspecten van de beeldkwaliteit, met het contrast en de kijkhoek voorop. Het contrast van QLED is superieur, waardoor zwart als echt zwart toont en lichte delen van het beeld echt licht zijn. De kijkhoek van QLED-tv’s is bovendien zeer breed, waardoor iedereen in de kamer dezelfde magnifieke kleuren ervaart. Ook als je schuin op het scherm kijkt.

De Quantum Dots-technologie kan delen van het beeld bovendien heel gericht zeer helder maken. Deze piekhelderheid is een cruciaal element om zogenaamde HDR-beelden te tonen. Om HDR of High Dynamic Range uit te leggen, moeten we even traditionele tv-beelden vergelijken met de realiteit zoals iedereen die ervaart. Een klassieke tv zal bijvoorbeeld bij een scène in een bos waar zonnestralen door het bladerdek piepen, oftewel de donkere delen zonder details tonen, oftewel de lichte delen helemaal egaal wit. Als jij echt door een bos loopt, zie je echter alle details, zowel in de schaduwen als bij de open plek in het bos. HDR brengt dat vermogen naar het tv-scherm, zodat beelden op natuurlijke wijze presenteren.

In Hollywood filmt men al geruime tijd in HDR, omdat ze weten dat deze techniek belangrijk is om kaskrakers meeslepender te maken. Films en tv-series in HDR worden ook steeds toegankelijker dankzij Ultra HD Blu-ray-schijfjes en streamingdiensten als Netflix en Amazon Video. Het goede nieuws? De QLED-tv’s van Samsung kunnen dankzij hun hoge piekhelderheid (1.500 tot 2.000 nits) deze HDR-beelden tonen zoals het hoort!