Een vingerafdruk kan zondag het verschil maken
Alleen maar stralende gezichten op het bordes van Hertoginnedal na de superministerraad vorige zomer. Foto: Photo News

Zondag vindt de eerste van drie thematische ministerraden plaats op Hertoginnedal. Er zullen wat knopen worden doorgehakt, maar toch zijn sommigen beducht voor ‘als het dat maar is’.

Premier Michel (MR) zette de drie ministerraden een paar weken geleden op de agenda, nadat hij Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) aan hun oren had getrokken en had laten beloven dat het gedaan zou zijn met het ‘gekissebis’.

Veiligheid en Justitie zijn zondag de thema’s. Op de volgende edities worden dat het sociaal beleid en de economische plannen. In de regering vrezen sommigen dat de verwachtingen nu al de mogelijke beslissingen overtreffen. Waardoor zondag een ‘is het dat maar’-gevoel zou kunnen overheersen. ‘Dat risico loop je natuurlijk als je een ministerraad weken op voorhand aankondigt en alle journalisten op zondag uitnodigt op Hertoginnedal. Zeker als het op die dag Brugge-Anderlecht is’, valt te horen.

Superministerraad

Het lijkt enorm op de aanloop naar de ‘Superministerraad’ die Michel en co vorige zomer, vlak voor het reces hielden. Toen werd een lijst met 25 prioriteiten gebaard, was er enthousiasme over de groei- en jobcijfers en werden hete hangijzers zoals de begroting en de toen nog in wording zijnde wet-Peeters netjes omzeild. Niettemin alleen maar stralende gezichten op het bordes van Hertoginnedal, die 24ste juli.

De ministerraad van zondag wordt geen maat voor niets, er zijn al verschillende vergaderingen van het kernkabinet aan vooraf gegaan, onder meer om alles budgettair uit te klaren. Er zullen dus zeker een aantal knopen doorgehakt worden. Bijvoorbeeld over extra plaatsen in de gesloten opvang, iets waar Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken al lang om vraagt. Over de financiering van moskeeën en gebedshuizen is een akkoord mogelijk en ook de herziening van de voorlopige hechtenis wordt dit weekend mogelijk afgeklopt.

De knoop van de vingerafdrukken

Maar het wordt pas echt iets, als er ook een grote knoop bij zit. Die over vingerafdrukken en gezichtsscans, bijvoorbeeld. Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) wil biometrische identiteitskaarten zeer graag kunnen afvinken op zijn to do-lijst. Maar dan moet hij wel voorbij de Vlaamse liberalen geraken. Open VLD heeft zich altijd verzet tegen dit voorstel. Toen Jambon het eerste keer liet vallen, in de marge van een bezoek aan Marokko, was het kot te klein. ‘Zijn we plots allemaal terreurverdachten?’, wou Alexander De Croo (Open VLD) weten.

Het wordt uitkijken naar welk antwoord Jambon op zulke vragen kan geven om de liberalen toch mee te krijgen. Het is voor hem een belangrijk middel in de strijd tegen identiteitsfraude, zeker in terrorismedossiers. Ook voor de identificatie van slachtoffers zou het een stap vooruit zijn. Internationale paspoorten zijn op dit moment al gekoppeld aan vingerafdrukken. Maar, niet iedereen heeft zo’n paspoort nodig, terwijl een identiteitskaart wel verplicht is.

Los van de thematische ministeriële hoogmissen, heeft de regering nog altijd drie andere katten te geselen: de lagere vennootschapsbelasting, de meerwaardentaks op aandelen en de activering van het spaargeld.