Wat met herfinancieringen?
Foto: Shutterstock
De bodemrente heeft veel Vlamingen ertoe aangezet om vorig jaar een bestaande woonlening te herzien. Maar wat heeft dat voor gevolgen voor uw belastingaangifte?

Het goede nieuws: er verandert fiscaal gezien helemaal niets voor uw lening. ‘Herfinancieringen behouden het fiscale karakter van de oorspronkelijke lening’, legt Lieven Van Belleghem, fiscaal docent bij Kluwer Opleidingen en auteur van Praktische Belastingservice. uit. 

‘Viel de oorspronkelijke lening nog onder de oude, royale woonbonus dan behoudt u dat fiscaal regime. U valt door de herfinanciering dus niet terug op de verlaagde, Vlaamse woonbonus.’

Het is wel oppassen als u méér heeft geleend dan het openstaande schuldsaldo. Het kapitaal dat u extra heeft geleend, geeft dan geen recht op het belastingvoordeel.

U moet dan zelf omrekenen welk bedrag u mag aangeven. Heeft u bijvoorbeeld 30.000 euro geherfinancierd terwijl het openstaande saldo van de lening nog slechts 28.500 euro bedroeg dan moet uw kredietaflossingen vermenigvuldigen met de breuk 28.500/30.000 om te berekenen welk bedrag aan leninguitgaven u maximaal mag aangeven.