Belgen drinken steeds minder bier
Foto: BELGA

De bierconsumptie van de Belgen is het afgelopen jaar opnieuw achteruitgegaan. De terugloop is deze keer zelfs uitgesprokener dan anders. De export van Belgisch bier doet het dan weer goed. Dat heeft de Federatie van Belgische Brouwers vrijdag bekendgemaakt.

Er werd in 2016 in ons land 7,7 miljoen hectoliter bier gedronken, een daling van 3,3 procent tegenover 2015. Dat terwijl de daling de voorbije 20 jaar jaarlijks gemiddeld 1,4 procent bedroeg. De voorzitter van de federatie, Jean-Louis Van de Perre, ziet verschillende oorzaken voor de scherpe daling.

“De aanslagen van 22 maart hebben zeker een impact gehad op het economische en sociale leven in ons land en de horeca heeft zwaar afgezien. Anderzijds heeft de accijnzenstijging die eind 2015 werd beslist ook een invloed gehad, terwijl het over het algemeen miezerige weer ook niet heeft bijgedragen om terrassen te vullen'.

Vooral de pilsen gaan achteruit, terwijl de degustatiebieren het steeds beter doen. De consumptie van pilsbier, dat nog 71 procent van de markt vertegenwoordigt, daalde met 4,3 procent in 2016, terwijl de degustatiebieren met 3,5 procent stegen. 'De Belg drinkt tegenwoordig anders. Hij kijkt steeds meer naar de speciale bieren, wat een impact heeft op de volumes', aldus Van de Perre.

De consumptie in de horeca ging 4,4 procent achteruit, terwijl de distributie de schade nog beperkt: -2,4 procent.

Aan de andere kant zit de export van Belgisch bier in de lift: 14,1 miljoen hectoliter Belgisch bier werd in 2016 geëxporteerd, dat is bijna het dubbele van de binnenlandse consumptie en een stijging van 8,1 procent tegenover 2015. De export naar Frankrijk, de grootste exportmarkt voor Belgische bieren, steeg met 8,1 procent. Ook in de Verenigde Staten doen de Belgische brouwers het goed (+16,1 procent) ondanks het succes van de lokale trans-Atlantische bieren. Met 2,20 miljoen hectoliter geïmporteerd Belgisch bier zitten de VS de tweede exportmarkt, Nederland (2,32 miljoen), op de hielen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in