Slavendrijvende prinsessen voor rechter: ‘Slachtoffers moesten dag en nacht klaarstaan’
Foto: BELGA

Acht prinsessen van de Verenigde Arabische Emiraten staan in Brussel terecht voor mensenhandel en inbreuken op de arbeidswetgeving. Toen ze in 2008 in het Conrad-hotel verbleven, werkte hun huispersoneel aan een hongerloon.

De steenrijke Arabische prinsessen moeten zich na een procedureslag van negen jaar voor de rechtbank verantwoorden. Ze staan terecht voor mensenhandel, onmenselijke en vernederende behandeling, en opsluiting.

Plaats van de feiten was het Conrad-hotel op de Louizalaan in Brussel in 2008. Meer dan een jaar huurde het gevolg uit Abu Dhabi een volledige verdieping af om pottenkijkers weg te houden. Dag en nacht moesten de slachtoffers, een twintigtal meisjes, klaarstaan. Ze moesten ook hun paspoort afgeven en mochten geen contact hebben met de buitenwereld.

De advocaten van de burgerlijke partij eisen morele schadevergoedingen van 2.500 tot 7.500 euro voor de slachtoffers die zich burgerlijke partij hebben gesteld, en een materiële schadevergoeding voor de dagen dat de slachtoffers arbeid presteerden. Die kan oplopen tot 100.000 euro voor sommige slachtoffers. 

De advocaten brachten de erbarmelijke omstandigheden in herinnering waarin de slachtoffers moesten werken. ‘Ze moeten op een matras op de grond slapen. Voorts moesten ze 24 uur op 24 beschikbaar zijn en ze werden niet betaald.’

De verdachten zijn zelf niet aanwezig op het proces. Ze worden wel vertegenwoordigd door hun advocaten. Zij vinden dat het bedrijf 'Private Department' dat de arbeidsovereenkomst met de slachtoffers had ondertekend zich voor de rechtbank zou moeten verantwoorden. Ook de verhalen van bepaalde slachtoffers zijn volgens hen sterk overdreven. 

'Er zijn verhalen bij die geen steek houden', zegt advocaat Stephen Monod. 'Wanneer men hoort dat werksters de lakens van de prinsessen moeten veranderen, denk je dan dat ander personeel en niet het hotelpersoneel de lakens verviengen en de was deden? Ze hebben er een verhaal van gemaakt. En als ik hoor dat hun paspoorten in beslag worden genomen om te voorkomen dat ze zich vrij konden bewegen, antwoord ik dat dit niet waar is. Denk je dat de familie bang was dat ze zouden weggaan? Het zou niet moeilijk geweest zijn om nieuw personeel te vinden voor dit soort werk.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig