Dakota Access Pipeline lekt al voor ingebruikname
De politie probeert het kamp bij de pijplijn te ontruimen (23 april 2017) Foto: REUTERS

De omstreden Amerikaanse Dakota-pijplijn zal binnenkort volledig operationeel zijn, aldus president Trump. Al is er in april tijdens de testfase al meteen een lek opgetreden.

Maanden al duurt het verzet tegen de Dakota Access Pipeline, een ondergrondse leiding van 1.770 kilometer die ruwe olie van een groot olieveld in Noord-Dakota, via Zuid-Dakota en Iowa naar het zuidelijke Illinois moet brengen. Met het project is een investering van naar verluidt 3,7 miljard dollar gemoeid, maar tegenstanders vinden dat de plannen maar beter opgeborgen worden. De gevolgen voor het milieu – er is nogal wat vrees voor vervuiling – zijn te ingrijpend, vinden ze.

En dan zijn er nog religieuze bezwaren: de pijplijn loopt langs heilige plaatsen van de native Americans en die willen niet dat de nalatenschap van hun voorouders bezoedeld wordt.

317 liter

Ondanks die tegenstand zijn de oliemaatschappijen intussen begonnen aan de eerste - en wat hen betreft ook meteen een van de laatste - testen van de pijplijn. Al lijkt daar een en ander spaak te zijn gelopen de afgelopen maand. Door een klein lek kwam er 317 liter olie in de bodem terecht.

Niet genoeg om de waterwegen van de omwonende native Americans te vervuilen, argumenteren de oliemaatschappijen. Genoeg om te weten dat het binnenkort alleen maar erger zal worden, fulmineren de omwonenden.

Na opnieuw een hevige discussie tussen beide partijen kondigde de oliemaatschappij aan dat ze enkel officieel zullen communiceren over lekken wanneer er effectief gevaar is voor de volksgezondheid, visserij of het drinkwater. ‘Dat was in april niet het geval, dus eigenlijk hadden we op dat ogenblik zelfs niets hoeven te communiceren’, besloten ze.