Spilfiguur Nigeriaans prostitutienetwerk opgepakt: 'Gruwelijke manier van mensenhandel'
Foto: BELGA
Bij de reeks huiszoekingen die donderdagochtend zijn uitgevoerd in de Schaarbeekse prostitutiewijk zijn vijf verdachten opgepakt. De hoofdverdachte is een Nigeriaanse vrouw die aan het hoofd staat van een netwerk van mensenhandel en prostitutie. Dertig slachtoffers zijn gered en worden ondergebracht in opvangtehuizen.

De speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie vielen donderdag binnen op enkele tientallen locaties in Schaarbeek en elders in België. De actie was gericht tegen een Nigeriaans netwerk van mensenhandel en prostitutie. Aan het hoofd zou een Nigeriaanse vrouw staan die zich de laatste jaren in het Brusselse prostitutiekwartier zou hebben opgewerkt. Haar organisatie zou zich onder meer kenmerken door de meedogenloze aanpak van jonge Nigeriaanse prostituees. Naast de vrouw zijn nog vier verdachten opgepakt.

Voodoo

Volgens de federale politie rekruteerde de Nigeriaanse pooister via haar eigen kanalen jonge meisjes vanuit Nigeria en liet ze die vervolgens naar Brussel smokkelen. Nadat ze een gruwelijke voodooceremonie hebben ondergaan waarbij ze zweren dat ze de pooister zullen gehoorzamen, worden de meisjes meestal in groep tot aan de kust van Libië getransporteerd door de Nigeriaanse trafikanten. Die tocht duurt verschillende weken tot maanden en is vol gevaar en ontbering. Bovendien worden de meisjes onderweg geregeld verkracht door de betrokken trafikanten en hun entourage. Meer dan eens sterven slachtoffers onderweg.

Eens aangekomen in Europa, worden zij quasi onmiddellijk wegwijs gemaakt in het plaatselijke prostitutiekwartier en dienen zij het oorspronkelijk afgesproken bedrag te verdienen als prostituee. In het Brusselse prostitutiekwartier zouden meisjes gedwongen worden om zich te prostitueren voor de afbetaling van een 'schuld' van 45.000 euro. Bij ongehoorzaamheid van de meisjes of vluchtpogingen zouden de families van de meisjes in het thuisland Nigeria bedreigd, afgeperst, geslagen, ontvoerd of zelfs gedood worden. De Brusselse federale gerechtelijke politie kon een 30-tal dergelijke slachtoffers van de organisatie identificeren.

'Dat zijn meisjes, soms veertien tot zestien jaar, die vaak moeilijk te verhoren zijn', zegt Peter De Waele van de federale politie op Radio 1. 'Die zijn zodanig geïndoctrineerd door dat voodooritueel. Als ze niet luisteren of een pooier aan de schandpaal nagelen, denken ze dat er iets ergs gaat gebeuren. Dit is een heel gruwelijke manier van mensenhandel die we prioritair met de federale politie bestrijden.'

Andere netwerken

Het is niet de eerste maal dat een dergelijke Nigeriaanse prostitutie-organisatie opgerold wordt. In juni vorig jaar arresteerde de Brusselse FGP nog vijf andere kopstukken van een gelijkaardige organisatie die meisjes, die soms niet ouder waren dan 14 jaar, naar Brussel smokkelde om ze hier uit te buiten. In februari van dit jaar werden ook in Brugge en Antwerpen Nigeriaanse prostitutienetwerken opgerold.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig