Wie houden we vanavond in de gaten op het Eurovisiesongfestival?
Onze kandidate Blanche gaat alvast door naar de finale. Foto: BELGA

Een gelikt tieneridool, jodelen en bloedmooi zingende Hollandse meisjes: dat zijn de belangrijkste bedreigingen voor Blanche die vanavond aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Die overigens niet zo afwisselend belooft te worden als de eerste.

Eerst het goede nieuws voor het thuisfront: na haar selectie voor de finale, en een persconferentie waar ze opgelucht babbelde en lachte met de pers, is Blanche bij de bookmakers naar de vierde plek gestegen, hoger dan de zevende plaats die ze een week geleden bekleedde.

Van de achttien kandidaten die vanavond aantreden, staan er acht al sinds het begin van de wedstrijd bij de laatste tien in de polls. Dat belooft dus weinig memorabele songs. Misschien wordt dat gecompenseerd door uitzinnige choreografieën en oogverblindende kostuums. De enige kandidaat die zonder twijfel doorgaat, is Bulgarije. Dat staat al twee weken in de top drie. Kristian Kostov, net als Blanche zeventien, is een blinkend tieneridool dat uit de Bulgaarse X-Factor komt; zijn ‘Beautiful mess’ een powerballad vol passionele uithalen.

Roemenië, Nederland en Denemarken treden als vijfde, zesde en achtste aan en zouden echt brute pech moeten hebben om het niet te halen. De titel van Roemeense liedje, ‘Yodel it!’ vertelt wat u moet weten. Waarschuwing: het hangt meteen in uw hoofd. Denemarken zendt een zangeresje dat Anja heet en dus meteen op sympathie kan rekenen in de Lage Landen, maar haar nummer is vrij doorsnee festivalvoer.

De Nederlandse inzending ‘Lights and shadows’ van O’G3NE (spreek dat uit als ‘oh Gene’) staat bij de bookmakers in de middenmoot, maar het zou ons verbazen als ze na vanavond geen sprong omhoog maakt. De zussen Lisa, Amy en Shelley Vol zingen als de meisjes van ABBA - dat deden ze al in het Junior Eurovisiesongfestival en The Voice. Nederland zet ook de traditie verder om een sterke country-achtige song zonder toeters, bellen of andere flauwe trucs te sturen. The Common Linnets werden daar in 2014 tweede mee, al mist het liedje van O’G3NE een beetje een sterk refrein. Dat de moeder van Lisa, Amy en Shelley terminaal ziek is, bezorgt hen dan weer sympathiestemmen.

Koit Toome en Laura van Estland treden als voorlaatste op vanavond en hengelen met het huppeldeuntje ‘Verona’ snood naar een paar Italiaanse stemmen. Dat doet ook de Kroatische inzending , die in het Italiaans en het Engels wordt gezongen. Als we een gokje mogen wagen: Estland haalt het wel, Kroatië niet. Al is het, op die vijf nummers na, koffiedik kijken. Niemand verwacht dat San Marino, Malta, Litouwen en Zwitserland zich klasseren. Maar over de Oostenrijkse kandidaat, Nathan Trent, lopen de voorspellingen wild uiteen: de een ziet hem zeventiende eindigen, de ander zeventwintigste. Ook over Noorwegen en Israël zijn de experts en gokkers het oneens. Maar Israël treedt als laatste op, dat is altijd een psychologisch voordeeltje.

De laatste tien finalisten worden rond elf uur bekendgemaakt. De volgorde waarin de 26 finalisten zaterdag optreden, wordt morgen bekendgemaakt.

Eurovisiesongfestival, Halve finale, Eén, 21 u-23.10u.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in