Somers: ‘Parket geeft verkeerd signaal in Technopolis-incident’
Foto: BELGA

Mechels burgemeester Bart Somers reageert teleurgesteld op de beslissing van het afdelingsparket van Mechelen om de daders van seksuele intimidatie gisteren bij Technopolis te laten beschikken en pas later te verhoren. ‘Dat is niet conform de afspraken uit ons actieplan voor gendergelijkheid en tegen seksuele intimidatie dat we samen met het parket hebben uitgewerkt’, klinkt het in een persbericht.

Vier meisjes uit een school in Neerpelt en twaalf meisjes van een Nederlandse school zijn tijdens een schoolreis in Technopolis gisteren aangerand door vier Belgische jongens. De dader zijn 13 en 14 jaar oud en lopen school in Boom. De daders werden snel geïdentificeerd, maar niemand van hen moest voor de jeugdrechter verschijnen.

Dat stoot op heel wat onbegrip bij de Mechelse burgemeester Bart Somers. Op 15 december 2016 lanceerde het stadsbestuur immers een integraal actieplan met 10 concrete krachtlijnen om de strijd tegen seksuele intimidatie in Mechelen echt te gaan voeren.

‘Dit actieplan is voor mij een absolute prioriteit en een middel om efficiënt te werken tegen elke vorm van seksueel geweld, genderdiscriminatie en intimidatie. Op dit vlak willen wij een zero-tolerancebeleid voeren’, verduidelijkt Somers in een persbericht. Hij begrijpt niet dat de parketmagistraat besliste om de verdachten te laten beschikken en hen pas later te verhoren.

‘Dit is niet het lik-op-stuk-beleid dat wij in ons actieplan samen met het parket hebben afgesproken en gecommuniceerd. Voor mij is dit een totaal verkeerd signaal naar slachtoffers, daders en omstaanders, de drie doelgroepen uit ons actieplan. Het parket had hier kunnen beslissen om de verdachten wel onmiddellijk te verhoren. Dat dit niet is gebeurd is een gemiste kans. Ik zal de procureur hier de komende dagen zeker op aanspreken’, besluit Bart Somers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig