Zuid-Koreaanse favoriet haalt ruimschoots overwinning binnen
Foto: AP

De liberale politicus Moon Jae In van de Democratische Partij wint overtuigend de presidentsverkiezingen in Zuid-Korea. Dat blijkt dinsdag uit een eerste exitpoll.

De 64-jarige gewezen mensenrechtenadvocaat en oppositiekandidaat gold als de grote favoriet. Volgens de peiling die werd uitgevoerd door drie televisiezenders kreeg Moon 41,4 procent van de stemmen achter zijn naam.

Tweede wordt de conservatieve kandidaat Hong Joon-Pyo met 23,3 procent van de stemmen. Centrumkandidaat Ahn Cheol Soo moet het stellen met 21,8 procent.

De stembureaus in Zuid-Korea gingen dinsdag om zes uur lokale tijd (maandagavond 23 uur in België) open. De kiezers konden zich tot 20 uur (dinsdag 13 uur in België) uitspreken. Volgens het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap lag de opkomst een uur voor het sluiten van de stembureaus op 75 procent.

De presidentsverkiezingen kwamen er na de afzetting van presidente Park Geun-hye wegens haar betrokkenheid bij een corruptieschandaal. Een overwinning van Moon betekent dat de conservatieven na ongeveer tien jaar de macht moeten afstaan. Waarnemers verwachten dat deze wisseling van de macht gepaard zal gaan met een politieke koerswijziging tegenover Pyongyang, maar ook tegenover bondgenoot VS.