En de nieuwste gemeente van het land heet...Oudsbergen
Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) staat tussen de toekomstige Oudsbergenaars. Foto: BELGA

Uit vier mogelijkheden konden de inwoners van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek kiezen hoe hun fusiegemeente zal heten. Ze kozen voor Oudsbergen.

Vanaf 2019 moeten de fusie tussen Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode een feit zijn. Vanaf dan gaan ze samen voort onder de naam Oudsbergen. De gemeente zal 23.379 inwoners tellen en 116,24 vierkante kilometer groot zijn. In oppervlakte wordt de gemeente de grootste van de provincie Limburg.

Die nieuwe naam verwijst naar het natuurgebied met een aantal landduinen dat aan beide gemeenten grenst. De Oudsberg is de grootste en hoogste stuifduin van Vlaanderen. 'Ik denk dat iedere inwoner zich kan identificeren in deze naam', zegt burgemeester van Opglabbeek Benny Spreeuwers (CD&V). 'Het is een natuurmonument voor beide gemeenten.'

Geen Donderslag

De andere mogelijkheden waren Donderslag, Oudsberg of Broekstede. Donderslag refereert aan de oeroude plaatsnaam van het gebied en Broekstede verwijst naar de broeken (meren) in beide gemeenten.

Een volksjury van 46 inwoners had de vier namen gekozen uit 869 inzendingen. Daarna mochten de inwoners uit de gemeenten, ouder dan twaalf jaar, stemmen.

4479 van de 20255 kiesgerechtigde inwoners brachten hun stem uit. Oudsbergen kreeg 63 procent van de stemmen, gevolgd door Oudsberg (13 procent), Donderslag (13 procent) en Broekstede (12 procent).

Straatnamen

Op 26 juni wordt de fusie van Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek officieel goedgekeurd op beide gemeenteraden. Nu verschuift de focus nog naar straatnamen die in beide gemeenten voorkomen. Zo'n 25 straatnamen moeten veranderd worden. Ook over de vele gebouwen van de gemeenten en de financiën wordt nagedacht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig