Barbara Pas wijst naar Vandeput voor opvallende stijging asielaanvragen
Barbara Pas Foto: BELGA

Stellen dat de asielcrisis is afgewend blijkt al te voorbarig. Dat zegt Vlaams Belangkamerlid Barbara Pas op basis van de cijfers van het commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen (CGVS). In maart vroegen 1.784 mensen asiel in ons land. Het hoogste aantal in meer dan een jaar en een stijging van 26 procent ten opzichte van de maand voordien.

Met 4.661 staat de teller van asielaanvragen voor het eerste kwartaal van 2017 bijna op het peil van de eerste drie maanden van het recordjaar 2015. Voor maart zijn de cijfers zelfs hoger dan in 2015, aldus Pas die erop wijst dat België in het koppeloton zit wat het aantal asielzoekers per 1.000 inwoners betreft.

Volgens Pas heeft het stijgend aandeel van aanvragers uit Zwart-Afrika alles te maken met het toenemend succes van de Italië-route langs waar vooral Zwart-Afrikanen de toegang tot Europa zoeken. Sinds enkele maanden komen er zelfs meer mensen via Italië dan via Griekenland. Pas wijst met een beschuldigende vinger naar defensieminister Steven Vandeput (N-VA), die Belgische marineschepen inzet als veerdienst op de Middellandse Zee. 'Die operaties kosten niet alleen handenvol geld - de afgelopen twee jaar 16,5 miljoen euro - door het aanzuigeffect kosten ze ook mensenlevens. Afgelopen jaar lieten 4.500 mensen het leven op de Italië-route'.

Principieel blijft het Vlaams Belang voorstander van de inschrijving van het territorialiteitsbeginsel in de VN-Vluchtelingenconventie, zodat elke regio zijn eigen vluchtelingen moet opvangen. In afwachting daarvan moet de asielprocedure drastisch worden versneld door een uitbreiding van de lijst van veilige landen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig