Transportbonden hopen op afschrikeffect
Staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer. Foto: BELGA

De drie vakbonden reageren tevreden op de grootschalige controle tegen sociale fraude bij transportbedrijf JOST. ‘Het federaal parket doet zijn werk’, klinkt het onder meer. De liberale bond wijst anderzijds ook op het belang van en de tewerkstelling bij het grote transportbedrijf. Voor staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer toont de actie aan dat sociale fraude aangepakt en opgevolgd wordt.

‘Transportgroep JOST aangepakt wegens sociale dumping. Federaal parket doet zijn werk!’, reageert Frank Moreels, voorzitter van de socialistische transportvakbond BTB, via Twitter.

Idem bij de christelijke bond ACV-Transcom. ‘We hopen dat deze inval bij één van de grootste transportbedrijven van ons land een afschrikkingseffect zal creëren’, reageert Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke vervoer. De bond is tevreden dat niet enkel de kleinere spelers in het vizier komen.

‘Dat het bedrijf verschillende postbusbedrijven heeft in Slovakije en Roemenië, wordt door ACV-Transcom al verschillende jaren aangekaart. Via die valse bedrijven ontsnapt het bedrijf al jaren in ons land aan sociale zekerheidsbijdragen.’

Voor de liberale ACLVB dienen de nationale en Europese regels rond het gebruik van buitenlandse, gedetacheerde werknemers, strikt gerespecteerd te worden. Als er fraude aan het licht zou komen bij JOST, moeten de nodige maatregelen volgen. De blauwe vakbond reageert dus voorzichtiger. Zo wijst ook op het belang van JOST in de Belgische transportsector. Alle nodige maatregelen voor de ‘continuïteit van het bedrijf’ en ‘het behoud van de tewerkstelling’ moeten genomen worden.

‘EU en nationale regels gelden voor iedereen. Goede samenwerking justitie+inspectiediensten pakt sociale dumping aan!’, zegt staatssecretaris De Backer tot slot via Twitter. Het onderzoek is een teken dat het aangepakt en opgevolgd wordt, klinkt het op zijn kabinet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig