Vier arrestaties bij huiszoekingen in groot Belgisch transportbedrijf
archiefbeeld. Foto: BELGA

Speurders van de federale politie zijn maandagochtend in ons land binnengevallen op een twintigtal adressen in een grootschalig onderzoek naar sociale fraude bij het Belgische transportbedrijf JOST Internationals. Dat meldt de VRT en wordt bevestigd door het federaal parket. Het bedrijf zelf stelt valselijk beschuldigd te zijn.

Bij de huiszoekingen bij het transportbedrijf JOST International zijn maandag vier personen opgepakt. De vier worden vandaag ondervraagd en zullen in de loop van de dag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. In totaal voerden 80 agenten van de federale gerechtelijke politie en 40 leden van de verschillende inspectiediensten een twintigtal huiszoekingen uit in België. Ook in Roemenië, Luxemburg en Slovakije zijn huiszoekingen uitgevoerd. 

Het gaat om een onderzoek naar sociale dumping waarbij in Oost-Europa nepbedrijfjes opgericht zouden zijn om vrachtwagenchauffeurs vervolgens in dienst te kunnen nemen aan de arbeidsvoorwaarden die in die betrokken landen gelden. Het nadeel voor de Belgische sociale zekerheid zou tussen 2014 en 2016 op zowat 55 miljoen gelegen hebben. Er zouden 1.100 werknemers in het systeem hebben meegedraaid.

Mensenhandel?

'Bij sociale dumping kan er ook sprake zijn van mensenhandel', meldt het federaal parket. Ook het onderzoek naar JOST zou daarover gaan. Volgens het federaal parket is er mogelijks sprake van een criminele organisatie en zouden het bedrijf en de bedrijfsleiders op zeer grote schaal sociale dumpingpraktijken georganiseerd hebben. Ze zouden in het buitenland, Roemenië en Slovakije, nepbedrijven opgericht hebben om plaatselijk vrachtwagenchauffeurs in dienst te nemen, aan de plaatselijke arbeids- en sociale voorwaarden, om ze vervolgens toch in België aan het werk te zetten.

'In België verblijvende arbeiders werden ook frauduleus aan de Luxemburgse sociale zekerheid aangegeven', aldus het federaal parket. 'Het vermoeden bestaat dat de criminele organisatie haar activiteiten in werkelijkheid gewoon voortzet vanuit België en de Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs ten onrechte tewerkstelt door ze fictief aan te geven bij de buitenlandse sociale zekerheid. Op die manier omzeilt ze de Belgische sociale zekerheid. De misdrijven zouden ook gepleegd zijn ten koste van de rechten van de Roemeense arbeiders die recht hadden op een aanzienlijk hoger loon dan wat ze effectief betaald kregen.'

JOST: 'Volledig in orde'

Transportbedrijf JOST heeft bevestigd dat er maandag op alle sites van het bedrijf controles gevoerd worden, maar ontkent de aantijgingen. 'We worden valselijk beschuldigd van sociale dumping, zoals vele bedrijven voor ons, in België en Luxemburg', luidt het in een korte reactie. Het bedrijf stelt 'volledig in orde te zijn op alle niveaus' en verleent alle medewerking aan het onderzoek. Het werk verloopt normaal en de dienstverlening is verzekerd, aldus Jost nog.