Wat nu voor Macron (en Hollande)?
Foto: AFP

Er wacht Emmanuel Macron een drukke week, nu hij verkozen is als nieuwe Franse president. François Hollande mag op zijn beurt afscheid nemen.

In Frankrijk hoeft het de wissel van de macht niet lang te duren. Amper een week na zijn verkiezing als nieuwe president, mag Emmanuel Macron ook daadwerkelijk zijn intrede doen in het Elysée. Volgend weekend is het met andere woorden adieu voor François Hollande. Wat wacht beide heren deze week nog?

Op maandag 8 mei wordt alvast het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Zoals ook Hollande door zijn voorganger werd uitgenodigd, zal Macron aan de zijde van de huidige aftredende president de ceremonie op de Champs-Elysées bijwonen.

Zodra de herdenking gedaan is, reist Hollande af naar de Duitse hoofdstad Berlijn. Daar heeft hij nog een laatste keer een etentje met bondskanselier Angela Merkel.

Op dinsdag gebeurt heel wat achter de schermen - het doorgeven van de nucleaire codes, bijvoorbeeld - maar op woensdag 10 mei verschijnen beide heren nog eens zij aan zij in Parijs. Op die dag herdenkt Frankrijk immers de afschaffing van de slavernij.

Vier dagen na de verkiezingen wordt op donderdag officieel bekendgemaakt wie de volgende president van Frankrijk wordt. Een licht overbodig maar plechtig moment, wanneer de Grondwettelijke Raad de volledige stemresultaten geeft.

In Franse media luidt het dat François Hollande op vrijdag 12 mei een afscheidsspeech zal geven voor zijn personeel in het Elysée. En op zondag 14 mei loopt ’s mans mandaat ook effectief af. De ceremonie voor de overdacht van de macht moet dus voordien plaatsvinden - wellicht op zondag zelf.