Na zijn zege tegen Marine Le Pen moet Emmanuel Macron in het parlement een meerderheid zien te veroveren.

‘Dit is een politieke krachttoer zonder voorgaande.’ Zo omschreef de Franse journaliste Christine Ockrent de overwinning van Emmanuel Macron tegen Marine Le Pen. De 39-jarige politicus, die tot drie jaar geleden een volslagen onbekende was en nooit eerder deelnam aan een verkiezing, wordt volgende zondag ingezworen als president van Frankrijk.

Macron overschreed ruim de psychologisch belangrijke grens van 60% en kreeg volgens peilingen de steun van 20,6 miljoen Fransen. Toch is het ook een overwinning in mineur. Toen Jacques Chirac het in 2002 in de tweede ronde opnam tegen Jean-Marie Le Pen, kozen 25,5 miljoen Fransen voor hem. Liefst een op de vier kiezers – of 12 miljoen Fransen – bleef gisteren thuis, nog eens 4,2 miljoen anderen stemden blanco of ongeldig. Het geeft een idee van de desillusie bij veel Fransen in de politieke klasse.

In een eerste toespraak, waarin geen spoortje van triomfalisme te bespeuren was, zei Macron ‘de angst, woede en twijfel die sommigen hebben uitgesproken, te begrijpen’. Hij beloofde dat hij de zwaksten zal beschermen en de ongelijkheid zal bestrijden. ‘We openen vanavond een nieuwe bladzijde in onze lange geschiedenis. Ik wil dat het de bladzijde wordt van de hervonden hoop en vertrouwen.’

Derde ronde

Er rust een enorme verantwoordelijkheid op de schouders van de jongste Franse president ooit. De komende vijf jaar moet hij slagen en resultaten boeken. ‘Als hem dat niet lukt, zal het land rijp zijn voor mevrouw Le Pen’, zegt de gezaghebbende Franse journalist Franz-Olivier Giesbert. ‘Over vijf jaar zal ze zich alleen nog maar moeten buigen om de macht op te rapen.’

Vanaf vandaag begint voor Macron de levensbelangrijke derde ronde: de parlementsverkiezingen in juni. Hij moet er alles aan doen om een parlementaire meerderheid te behalen. Als hij daar niet in slaagt, dreigt hij opgescheept te zitten met een ‘cohabita­tion’, waardoor hij zijn programma niet eens zou kunnen uitvoeren.

Daarom zal Macron proberen om politici van de rechtse partij Les Républicains los te weken, zoals hij eerder de PS grotendeels leegzoog. Bruno Le Maire, die deelnam aan de voorverkiezingen bij de rechtse Les Républicains, kondigde al aan dat hij bereid is om mee te werken met Macron. Maar François Baroin, die de campagne voor de parlementsverkiezingen leidt voor Les Républicains, zei dat de partij een tegenkandidaat in het veld zal sturen voor elke partijgenoot die zich achter Macron schaart.

Volgens Baroin zullen Les Républicains er alles aan doen om een meerderheid te behalen en de premier te kunnen leveren: ‘De moeder van alle kampen wordt de strijd van de parlementsverkiezingen.’

De uitslag van Marine Le Pen viel tegen, het gevolg van een slechte campagne. Haar nichtje, Marion Maréchal-Le Pen, stak haar ontgoocheling niet weg. Toch haalde de kandidate van het extreemrechtse Front National bijna elf miljoen stemmen. Haar vader, Jean-Marie Le Pen, kreeg in 2002 minder dan de helft – 5,25 miljoen stemmen. Bovendien slaagde ze erin het ‘republikeins front’ tegen het Front National te doorbreken, dankzij de steun van Nicolas Dupont-Aignan van Debout La France.

Na haar nederlaag kondigde Le Pen het einde van het Front National én de oprichting van een nieuwe beweging aan: ‘Ik roep alle patriotten op zich bij ons aan te sluiten, om deel te nemen aan het beslissende gevecht dat vanavond begint.’

Ode an die Freude

Op de tonen van het Europese volkslied, Ode an die Freude, stapte Emmanuel Macron gisteravond aan het Louvre naar de tribune om zijn overwinningstoespraak te houden. De Europese leiders reageerden niet toevallig opgelucht op zijn zege. Na de Brexit en de verkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten bestond een reële angst voor een machtsovername door een extreemrechtse partij in Europa.

‘Macron is een overtuigde Europeaan, een politicus met een visie. We delen dezelfde doelstellingen’, liet Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker weten. Macron had gisteravond ook al ‘een warm telefoongesprek’ met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘Uw overwinning is een overwinning voor een sterk en verenigd Europa, en voor de Frans-Duitse vriendschap’, twitterde haar woordvoerder.