Nadat hij eerder al een toespraak in zijn hoofdkwartier had gehouden, sprak de verkozen Franse president Emmanuel Macron de juichende menigte toe voor het Louvre.

Op de muziek van Ode aan de Vreugde van Beethoven, het volkslied van de Europese Unie, stapte de volgende president van Frankrijk het podium op. 'Merci, merci, merci!', zo stak de links-liberale Macron van wal. 'Bedankt aan hen die op mij gestemd hebben zonder onze ideeën te delen, ik weet dat dit geen blanco cheque is.'

Hij benadrukte dat de uitdagingen waarvoor Frankrijk staat immens zijn, waaronder het versterken van de Franse economie en de veiligheid van alle Fransen verzekeren.

'Deze taak zal de betrokkenheid en het engagement van iedereen vragen', zei hij. 'Het zal moed en waarheid vergen. Het zal een sterke meerderheid nodig hebben, een meerderheid voor verandering die het land nodig heeft en verdient. (...) We hebben kracht en energie. We zullen niet toegeven aan angst, verdeeldheid, leugens of verslagenheid. Het zal niet eenvoudig zijn. Het werk zal moeilijk zijn.'

Net zoals in zijn eerdere speech zei Macron dat hij de angst en woede van diegenen die voor Le Pen hebben gestemd begrijpt. Hij wil er alles aan doen opdat de Fransen 'nooit nog een reden zouden hebben om voor extremen te stemmen'.

Zijn vrouw kwam ook het podium op, samen met haar kinderen en kleinkinderen.

Eerste speech

Zijn eerdere overwinningsspeech was soberder en ernstiger van toon. De komende vijf jaar ziet Macron zijn taak erin om die angst te verminderen en de Fransen weer hoop te geven. De zwaksten in de maatschappij wil hij helpen. Ook de relatie tussen Europa en zijn burgers ziet hij als een werkpunt.

'Ik zal met al mijn kracht tegen de breuklijnen strijden die ons verdelen', zei de volgende president van Frankrijk. 'Beste vrienden, vanavond slaan wij de bladzijde om naar een Frankrijk waarin we weer vertrouwen kunnen hebben en hoop koesteren.'

In zijn toespraak wees hij ook op de gevaren van de klimaatverandering. In de strijd tegen het terrorisme zal Frankrijk volgens Macron op de eerste rij staan. 'Zolang het gevecht duurt, zullen wij vechten.'

Le Pen

Macron won de presidentsverkiezingen volgens de eerste exitpolls met iets meer dan 65 procent van de stemmen. Zijn opponente Marine Le Pen strandt op iets meer dan 34 procent. De presidentskandidate van het extreemrechtse Front National heeft haar nederlaag toegegeven, maar wil haar strijd bij de parlementsverkiezingen van volgende maand voortzetten.

Normaal gezien neemt Macron ten laatste op 15 mei de fakkel over van uittredend president François Hollande, die zich niet herverkiesbaar stelde.