Emmanuel Macron heeft Marine Le Pen verslagen in de Franse presidentsverkiezingen. De 39-jarige politicus wordt de nieuwe president van Frankrijk. Hij haalde het met 66,06 procent van de stemmen, tegenover 33,94 procent voor Le Pen. Dat staat op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, met 99,99 procent van de stemmen geteld.

Emmanuel Macron van het links-liberale En Marche! heeft zijn favorietenrol waargemaakt. In de eerste ronde kwam hij al uit voor Le Pen, de presidentskandidate van het extreemrechtse Front National. 

Macron kreeg in totaal 20,7 miljoen stemmen achter zich, Le Pen 10,6 miljoen. In de eerste ronde kreeg Macron 24,01 procent van de stemmen achter zich, tegenover 21,03 procent voor Le Pen. 

Veel Fransen stemden niet, blanco of ongeldig

Opvallend is dit jaar het hoge aantal Fransen dat niet ging stemmen, of dat een blanco of ongeldige stem uitbracht. Een kwart van de stemgerechtigden (25,38 procent) kwam volgens het ministerie niet opdagen. Het is geleden van 1969 dat er nog zo weinig mensen hun stem uitbrachten in de tweede ronde van een presidentsverkiezing, en het is ook de eerste keer sinds het einde van de jaren zestig dat tijdens de eerste ronde meer mensen gingen stemmen dan tijdens de tweede ronde. Op 23 april bracht 77,77 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit.

Meer dan 4 miljoen mensen brachten bovendien een ongeldige of blancostem uit. Het gaat om 8,6 procent van het aantal stemgerechtigden, en 11,5 procent van het aantal mensen dat hun stem uitbracht. Ook dat is een nieuw record sinds 1969, toen 6,4 procent van de kiezers blanco stemde.

Le Pen heeft haar nederlaag toegegeven en heeft Emmanuel Macron in haar speech gefeliciteerd. Maar ze blikt nu vooruit naar de parlementsverkiezingen van volgende maand. Macron, die nog nooit verkozen is, drie jaar geleden nog totaal onbekend was en de jongste president van Frankrijk ooit wordt, staat daarmee al meteen voor een nieuwe uitdaging. Een meerderheid halen in het parlement is erg belangrijk voor de nieuwe president om zijn plannen te kunnen doorvoeren. Maar Macron heeft geen partij maar een beweging. En die is nog maar een jaar oud. Voldoende zetels krijgen wordt dus een aartsmoeilijke opdracht.

Zware taak

De nieuwe president staat voor een loodzware taak. Na de eerste ronde, waarbij de traditionele partijen aan de kant zijn geschoven, was duidelijk dat de Franse kiezers naar vernieuwing snakten. Maar de uitslag legde een diep verdeeld Frankrijk bloot. Een deel van de Fransen smeekt om een betere culturele en economische bescherming om de Franse identiteit en het sociaal model te beschermen, een ander deel kijkt optimistisch en vol zelfvertrouwen naar de wereld.

De opvolger van François Hollande erft daarbovenop een land in de economische lappenmand. Macron heeft Marine Le Pen nu van de macht kunnen houden. Maar als niets fundamenteels verandert, lukt het in 2022 misschien wel. Macron heeft de verkiezingen overtuigend gewonnen, maar extreemrechts heeft nog nooit zoveel stemmen gehaald in Frankrijk.