‘Duiveluitdrijving’ na doortocht Pegida mag niet
Foto: REUTERS

De anti-islamitische groepering Pegida betoogt zondag in het Nederlandse Brabant tegen de bouw van een nieuwe moskee. Een groep Brabanders wou daarom met Belgisch wijwater ‘een duiveluitdrijving’ houden op de plek van de betoging, maar krijgt daarvoor geen toestemming.

Dat meldt de Nederlandse zender Omroep Brabant. Het initiatief voor de uitdrijving komt er van het genootschap Pacte des Cygnes, een organisatie die inzet op barmhartigheid en opkomt voor ‘alle Brabanders’. ’Wij wilden graag de grond reinigen waar de Pegida-aanhangers zullen spreken’, aldus lid Ronald Donders tegen Omroep Brabant. Het zou gaan om een ‘ludieke’ actie, met een acteur als priester, maar wel met echt wijwater.

Omdat een actie zo kort na de optocht van Pegida niet mag is de uitdrijving daarom een paar dagen uitgesteld. Donders: ‘We hebben er al veel tijd in gestoken. Het echte wijwater is in België opgehaald. Ik denk dat het een vredelievende activiteit is, maar het mag zondag niet van de gemeente. Heel flauw.’

Het Pacte des Cygnes is niet de enige organisatie die actie voert tegen de optocht van Pegida. De Antifascistische Actie Tilburg heeft al aangekondigd een tegenbetoging op te zetten.