UAntwerpen moet start containerexperiment uitstellen

De Universiteit Antwerpen meldt dat de start van de quarantaineperiode van het zogenaamde containerdorp, waar 30 proefpersonen in afzondering gaan om een nieuw poliovaccin uit te testen, wordt uitgesteld. Normaal gingen de deuren op slot vanaf maandag 8 mei, maar om administratieve redenen zal dat wat later zijn.

Met steun van de Bill & Melinda Gates Foundation voert de Universiteit Antwerpen een grote klinische studie naar nieuwe poliovaccins uit. ‘De administratie voor een dergelijke studie is erg complex’, zegt prof. Pierre Van Damme. ‘We hebben nog enkele dagen nodig om die helemaal rond te krijgen.’

De voorbije weken verrees er op het parkeerterrein tussen het UZA en Zorghotel Drie Eiken in Edegem een containerdorp, bestaande uit 66 units. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen) zal er nieuwe orale vaccins tegen polio testen. Twee groepen van vijftien vrijwilligers zullen maximaal 28 dagen in quarantaine geplaatst worden om de vaccins uit te testen.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil absoluut vermijden dat de vaccins, bijvoorbeeld via de stoelgang, in het milieu terecht komen. Daarom moeten de vrijwilligers tijdelijk in een gesloten unit verblijven.

De voorbije weken meldden zich voldoende kandidaat-deelnemers aan. Het gaat in hoofdzaak om Nederlanders, want de proefpersonen moeten als kind het geïnactiveerde vaccin gekregen hebben. Belgen komen daarom niet in aanmerking. Maandag 8 mei was de oorspronkelijke startdatum.

‘Maar een dergelijke studie brengt een enorme administratie met zich mee’, vertelt Van Damme. ‘En terecht ook. Alles moet tot in de kleinste details geregeld zijn. We hebben nog enkele dagen nodig om die helemaal rond te krijgen. De echte start laat dus nog even op zich wachten, maar dat heeft geen enkele invloed op de wetenschappelijke studie.’