Franse modellen hebben doktersbriefje nodig
Wie in Parijs op de catwalk wil, heeft voortaan een doktersattest nodig Foto: REUTERS

In het Franse staatsblad is vrijdag de reeds eind 2015 goedgekeurde anorexiawet verschenen. Die wet moet modellen die geloven in het mager-is-mooiprincipe tegen zichzelf beschermen: voortaan hebben zij een attest van de dokter nodig vooraleer zij de catwalk op mogen of aan fotoshoots deelnemen.

De modellen moeten van de dokters een attest krijgen dat hun gezondheidstoestand verenigbaar is met hun beroep. Centrale factor daarbij is de BMI (body mass index), die de verhouding weergeeft tussen lichaamslengte en gewicht. Zo’n attest heeft een geldigheidsduur van twee jaar. Wie modellen in dienst neemt die niet over een medisch attest beschikken, riskeert zes maanden cel en een boete van 75.000 euro.

Ook nieuw: vanaf oktober moeten reclamefoto’s in Frankrijk verplicht vermelden dat de foto’s geretoucheerd zijn. Ook hier is het de bedoeling dat jongeren niet gek gemaakt worden door foto’s met onbereikbare schoonheidsidealen. Die beeldvorming leidt bij heel wat jongeren tot magerzucht.

Frankrijk is in deze niet baanbrekend. In Israël geldt zelfs een algeheel verbod op anorectische modellen. En in Italië werden overheid en modebedrijven het in 2006 reeds eens om geen levende lijken meer over de catwalk te laten zweven.