Directie Audi Brussel trekt plannen voor 44-urenweek in
Een Audi A1 op de productielijn in Vorst. Foto: Photo News

De namiddagploeg van Audi Brussel heeft het werk hervat. De arbeiders staakten tegen de plannen van de directie om langer te werken, maar die heeft het voorstel ondertussen ingetrokken.

De namiddagploeg van Audi Brussel, goed voor ongeveer 800 arbeiders, was niet akkoord met het plan van de directie om langer te werken om de productie op te drijven. Daarom waren ze bij de start van hun shift een staking begonnen, meldt vakbondsman Grégory Dascotte (ABVV-FGTB). ACV-secretaris William Van Erdgehem bevestigde de actie.

De namiddagploeg zou negen weken lang van maandag tot en met donderdag telkens een uur langer moeten werken, dus tot 23 uur in plaats van 22 uur. Maar in ruil zouden ze dat extra uur wel voor 200 procent kunnen recupereren.

De directie heeft echter na overleg beslist om dat plan in te trekken en de namiddagploeg heeft daarna het werk hervat, meldt de socialistische vakbond. ‘We begrijpen dat het nodig is om de productie op te drijven en willen zeker onderstrepen dat we bereid zijn om te onderhandelen’, zegt Dascotte. Hij looft ook nog de snelle reactie van de directie.

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie gaan ondertussen door.

Extra A1’s

De Duitse autoconstructeur heeft aan de fabriek in Vorst, waar ongeveer 2.500 mensen werken, gevraagd om 2.600 Audi A1’s meer te produceren omdat de vraag naar het model heel groot is. Maar de productie in Vorst opdrijven is momenteel niet evident omdat de fabriek wordt aangepast om binnenkort nieuwe elektrische modellen van Audi te maken. ’s Nachts en in het weekend wordt er aan de productielijnen gewerkt, waardoor de enige uitwijkmogelijkheid een verlenging van de namiddagshift zou zijn.