Vijftiger ontvoerde en verkrachtte 14-jarige jongen in Londerzeel
Archiefbeeld. Foto: Sven Dillen

Een 54-jarige man uit Londerzeel is vrijdag voor de Brusselse correctionele rechtbank verschenen omdat hij afgelopen zomer een 14-jarige jongen had ontvoerd en verkracht. Enkele uren na die feiten zou hij een tweede jongen aangerand hebben.

Het parket Halle-Vilvoorde eiste een celstraf van 6 jaar tegen de man. Volgens zijn advocate zijn de feiten te verklaren door de jarenlange alcoholverslaving van de vijftiger. Zij vroeg een gevangenisstraf met probatie-uitstel.

Het 14-jarige slachtoffer was op 20 juli met een vriend op weg naar de winkel om boodschappen te doen. Toen ze een papier op de grond lieten vallen, werden ze aangesproken door een man in een wagen die zich voordeed als politieagent en hen beschuldigde van sluikstorten. Hij beval één van de jongens in te stappen en nam hem mee naar een afgelegen terrein waar hij de jongen zogezegd fouilleerde.

‘De verdachte streek daarbij vooral en nadrukkelijk over de schaamstreek, trok vervolgens de short en onderbroek van de jongen af en penetreerde hem, eerst met een vinger en vervolgens met een hard voorwerp’, zei substitute Mieke Thyssen. ‘Nadien verplichtte hij hem nog om te urineren in een fles, om hem tenslotte terug te brengen naar het station.’

Toen de jongen later die dag aangifte ging doen bij de politie, stootten ze daar op de verdachte, de 54-jarige Alain T., die net wegreed. De man was net voor een administratief probleem op het commissariaat geweest, maar de jongen vreesde onmiddellijk dat hij wel degelijk een politieman was. Terwijl hij zijn verhaal deed aan de echte agenten, reed T. rond en sprak hij twee andere jongens aan. Ook bij hen deed hij zich voor als politieman en probeerde hij hen in zijn wagen te krijgen. Toen dat niet lukte, ging hij naast de jongens op een bankje zitten en streelde over de benen van één van hen.

Alain T. beweerde vrijdag zich niets van die feiten te herinneren, wat het parket ertoe aanzette hem als totaal gewetenloos te omschrijven en een celstraf van 6 jaar te vorderen. De verdediging wees erop dat de gerechtspsychiater bij T. geen geestelijke stoornissen, tekenen van psychopathie of pedofiele neigingen had vastgesteld.

‘Ik vrees dat er geen andere verklaring voor deze feiten is dan een algehele en verregaande normvervaging door zijn jarenlang drankmisbruik’, klonk het. ‘Een straf met probatie-uitstel en een residentiële behandeling voor dat drankprobleem zijn de beste oplossing.’

Het vonnis valt op 26 mei.