'Wij blijven kandidaat, ook al lukt het niet in vijf stemrondes'
V.l.n.r. Sarah De Saeger, Guido Van Huylenbroeck, Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe. Foto: Belga

Er komt een vierde stemronde voor de rectorverkiezing aan de Universiteit Gent. Na de derde ronde blijft de uitslag status quo.

Er zijn twee duo's kandidaat voor de positie van rector en vicerector aan de UGent. Rik Van de Walle (kandidaat-rector) en Mieke Van Herreweghe (kandidaat-vicerector) nemen het al drie rondes op tegen Guido Van Huylenbroeck (kandidaat-rector) en Sarah De Saeger (kandidaat-vicerector).

Het kandidaat-duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe behaalde in de derde stemronde 58,18% van de stemmen. In de tweede stemronde was dat 59,62%. Het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger behaalde 35,95%. In de tweede stemronde was dat 35,94%. Om verkozen te zijn moet een kandidatenduo een tweederdemeerderheid van de stemmen behalen.

Meerderheid
'De scores zijn merkwaardig consistent over de drie stemrondes heen. Altijd in de verhouding 58 versus 36 procent. De kiezers hebben drie keer gesproken en die drie keer met een duidelijke meerderheid voor ons gekozen', zegt Rik Van de Walle. 'Ik ga geen kritiek geven op die vereiste twee derde. Daar zijn veel voordelen aan verbonden, maar een tweederdemeerderheid veronderstelt wel dat de kandidaten zich op een bepaald moment scharen achter de wil van het kiespubliek. Dat is nog niet gebeurd.'

'Ik zie sterke punten in het programma van onze tegenstanders. Als de wil er bij hen is om samen te werken, kunnen we rond de tafel gaan zitten en proberen dit proces af te ronden. Wij willen ze de kans geven om ook een deel van hun programma te realiseren, wat mij toch het belangrijkste lijkt in een rectorverkiezing', zegt Van de Walle.

Maar dat lijkt het duo Van Huylenbroeck-De Saeger allerminst van plan. 'Onze kiezers zijn standvastig, wij blijven het ook', reageert Guido Van Huylenbroeck. 'In ons stemmenaantal zit er geen beweging, in dat van onze tegenstanders wel. Daar is het omlaag gegaan. Wij zien niet waarom wij zouden moeten wijken.'

Opkomst
Het opkomstcijfer blijft stijgen. In zowat alle geledingen is de opkomst hoger dan in de eerste en tweede stemronde. Er namen meer personeelsleden en studenten deel aan de stemming, deze keer waren het dat er 14.445.

Er zijn in totaal vijf stemrondes mogelijk. Is de UGent er dan nog niet uit, dan nemen de verkiezingen een nieuwe start en mogen nieuwe kandidaten zich melden. 'Wat als het langer dan vijf rondes duurt? Daar hebben we nog niet over nagedacht', klinkt het in het kamp-Van Huylenbroeck. Van de Walle is iets duidelijker: 'Wij blijven kandidaat, ook al lukt het niet in vijf stemrondes'.

De vierde stemronde vindt plaats van maandag 8 mei 2017 (9 uur) tot dinsdag 9 mei 2017 (12 uur). Voor meer informatie kan u hier terecht.