Tsjechische premier neemt ontslag, en dan weer niet
Bohuslav Sobotka. Foto: REUTERS

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft het ontslag dat hij dinsdag had aangekondigd, verrassend weer ingetrokken. ‘Mijn ontslag heeft geen enkele zin meer.’

‘Ik zal mijn ontslag niet indienen’, verklaarde de 45-jarige Tsjechische regeringsleider Sobotka, lid van de sociaaldemocratische CSDD, vandaag in Praag.

Na beschuldigingen van fiscale fraude tegen zijn minister van Financiën Andrej Babis van de liberaal-populistische regeringspartner ANO, kondigde Sobotka begin deze week aan tegen midden mei ontslag te zullen nemen. Daardoor zou de Tsjechische regering ontbonden worden

Sobotka zal nu echter aan president Milos Zeman vragen om Babis te vervangen in plaats van zijn regering te ontbinden. De premier verklaarde zijn minister ervan te verdenken zich schuldig gemaakt te hebben aan belastingontduiking. Miljardair en ondernemer Babis is volgens het tijdschrift Forbes de op een na rijkste man van Tsjechië.

Mogelijk heeft president Zeman heeft laten verstaan dat hij enkel Sobotka als premier wil vervangen en Babis en de overige ministers op post wil laten blijven. ‘In een dergelijke situatie zou mijn ontslag geen enkele zin hebben.’,.

Eind oktober zouden in Tsjechië reguliere parlementsverkiezingen plaatsvinden.