‘Bombardier is de vestiging in Brugge liever kwijt dan rijk.’ Dat zeggen de vakbonden na de bijzondere ondernemingsraad bij de trein- en trambouwer. Volgens de bonden staan zelfs 200 banen op de tocht in Brugge: 160 vaste en 40 tijdelijke jobs. Er zal ook maandag niet worden gewerkt in de vestiging.

‘Men is hier de dood van Bombardier Brugge stilletjes aan het uitschrijven, weliswaar in een stappenplan’, reageren de vakbonden gezamenlijk op het slechte nieuws dat vanochtend kwam tijdens de ondernemingsraad.

‘Dit is een zwarte dag voor Bombardier Brugge’, zei vakbondsman Steven Bogaert aan de poorten van de vestiging in Brugge. ‘Min 200 banen, dat is de realiteit. Het is duidelijk dat men alle productie op termijn wil verhuizen naar andere vestigingen.’

Van de productie worden bijna alle activiteiten, op de assemblage na, stopgezet. Het gaat om onder meer de ruwbouw, de schilderafdeling en de ondersteunende en voorbereidende diensten. De Brugse vestiging zal ook effectief geleid worden vanuit het Franse Crespin. Op 18 maanden moet het plan voltrokken zijn.

‘We hebben het gevoel dat Bombardier Brugge liever kwijt is dan rijk. Er zijn de afgelopen maanden veel inspanningen gedaan, maar de vraag is: wat wil Bombardier zelf?’, ging Bogaert voort. ‘We voelen ons niet in de steek gelaten door de Vlaamse en federale regering, al twijfelen we wel aan hun slagkracht.’