‘CIA plande moordaanslag op Kim Jong-un’
Foto: REUTERS

Noord-Korea heeft een terroristische groepering opgespoord die een biochemische aanval wilde uitvoeren op Kim Jong-un. Dat heeft het Noord-Koreaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. Die beschuldigt de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten van de operatie.

‘De CIA en de inlichtingendienst (IS) van Zuid-Korea hebben samen een boosaardig plan in elkaar gezet om de hoogste leider van de Koreaanse Democratische Republiek van het Volk (DPRK) te raken’, citeerde het nationale persagentschap NCA een mededeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken. ‘Dit plan zat in de ultieme fase van uitvoering nadat de grens van de DPRK was overgestoken.’

Volgens de Noord-Koreanen lieten de CIA en de IS ‘een verfoeilijke terroristische groepering’ infiltreren. ‘De groep, die zich gedetailleerd voobereidde op een door de overheid gesponsorde terreurdaad tegen de hoogste leider met een bio-chemische substantie.’

De beschuldiging kadert in de oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland van de voorbije weken. Zuid-Korea en de Verenigde Staten vrezen dat de Noord-Koreanen opnieuw hun nucleaire wapens zullen testen of of andere rakettesten zullen uitvoeren.

Eerder waarschuwde Noord-Korea al dat de vijandigheid van de VS de regio op de rand van een kernoorlog heeft gebracht. Volgens het Noord-Koreaanse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de Amerikaanse ‘imperialisten’ met deze ‘wanhoopspoging’ nu een grens overschreden.