‘Laat de vroedvrouw de hele zwangerschap begeleiden’
Themabeeld. Foto: Photo News

Dit jaar staat de Internationale Dag van de Vroedvrouw in het teken van de relatie tussen vroedvrouwen en moeders en hun familie. ‘Neem als vrouw contact op met een vroedvrouw nog voor de bevalling’, zegt voorzitster dan de Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen Joke Muyldermans.

Met het thema ‘Vroedvrouwen, moeders en families zijn partners voor het leven’ wil de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) benadrukken dat de vroedvrouw een partner in de zorg is. De vroedvrouwen kunnen een zwangere vrouw vertellen welke mogelijkheden er zijn, maar de autonomie van de vrouw staat centraal. ‘Het is belangrijk dat mensen nog voor de bevalling contact opnemen met de vroedvrouw’, zegt voorzitster dan de VBOV Joke Muyldermans. ‘Zo kan de vroedvrouw hen gedurende het hele traject begeleiden.’

Door al langs te gaan bij de verloskundige voor de bevalling kan er een band opgebouwd worden tussen de vroedvrouw en de moeder. Hoe vroeger de twee partijen elkaar ontmoeten, hoe meer de hulp op maat van het koppel kan zijn. ‘Jonge moeders krijgen vaak uit hun sociale kring veel informatie. Een vroedvrouw kan hier duidelijkheid in scheppen, en bijvoorbeeld uitleggen waarom een baby precies weent’, zegt Muyldermans.

Het feit dat jonge moeder nu ook sneller naar huis moeten na de bevalling is niet per se een slechte zaak. ‘Zolang de zorg niet wegvalt, is er geen probleem. Vroeg naar huis gaan na een bevalling kan prefect als een vroedvrouw de zorgen overneemt. Het zou een probleem zijn als dit uit enkel uit financieel oogpunt wordt beslist’, aldus Muyldermans.

Bijscholing

VBOV organiseert ook een bijscholing om deze dag te vieren. Alle vroedvrouwen worden in de bloemetjes gezet en enkelen vallen zelfs in de prijzen. De vroedvrouwen kunnen deelnemen aan workshops over onder andere de aanpak van allergie, reflux en atopisch eczeem bij baby’s, speciale massages en de reanimatie van een pasgeborene.