Van Zandweghe stoot door naar halve finales in lichte skiff op WB roeien in Belgrado
Foto: WAS

Niels Van Zandweghe heeft zich vrijdag op de eerste wereldbekermanche roeien in het Servische Belgrado geplaatst voor de halve finales van de lichte skiff.

De 21-jarige Van Zandweghe, een wereldbekerdebutant, eindigde in zijn voorwedstrijd als tweede. Alleen de Hongaarse vicewereldkampioen Peter Galambos bleef hem voor. In de slotmeters ging de regerende wereldkampioen bij de U23 voorbij de Zwitser Michael Schmid, die als derde ook rechtstreeks doorstootte naar de halve finales. Die worden zaterdagmorgen geroeid.

In dubbeltwee mannen lichtgewicht moesten Ruben Somers (Antwerpse RV) en Ward Lauwers (TRT Hazewinkel) in de top twee van hun voorwedstrijd finishen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de halve finale. Het Antwerps duo had snel door dat dit tegen het Britse duo Chambers-Fletchers, winnaars van de B-finale op de Spelen in Rio, en de Portugezen Fraga-Mendes, vijfde op de Spelen in Londen, net iets te hoog gegrepen bleek. Somers-Lauwers finishten uiteindelijk vierde en moeten vrijdagnamiddag aan de slag in de herkansing.

Dominique Basset, de Belgische bondscoach, kan in Belgrado geen beroep doen op olympische skifffinalist Hannes Obreno en Gents lichtgewicht Tim Brys.

- uitslagen voorwedstrijden -

. Mannen lichtgewicht

Skiff: 14 skiffeurs, drie voorwedstrijden, eerste drie plaatsen zich voor de halve finale, andere skiffeurs varen de herkansing.

(eerste voorwedstrijd)

1. Peter Galambos (Hon) 7:15.84

++ 2. Niels Van Zandweghe (BEL) 7:17.12

3. Michael Schmid (Zwi) 7:18.96

4. Luka Radonic (Kro) 7:24.380

5. Matthas Taborsky (Oos) 8:00.35

Niels Van Zandeweghe (Brugse TR) plaatst zich met de 2de snelste tijd voor de halve finale.

. Dubbeltwee: 16 teams, drie voorwedstrijden, eerste twee plaatsen zich voor de halve finale, andere teams varen de herkansing.

(tweede voorwedstrijd)

1. Chambers - Fletcher (GBr) 6:35.220

2. Fraga - Mendes (Por) 6:38.99

3. Jovanovic - Josic (Ser) 6:43.78

++ 4. Somers - Lauwers (BEL) 6:48.42

5. A. Costa - D. Costa (Por) 6:51.810

Ruben Somers (Antwerpse RV) en Ward Lauwers (TRT Hazewinkel) klokken de 14de tijd en worden naar de herkansing verwezen.