‘Zwangerschap vier keer duurder onder Trump’
Donald Trump. Foto: AFP

Gisteravond werd een eerste stap gezet naar de goedkeuring van de nieuwe gezondheidswet van Amerikaans president Donald Trump. Die wet, die ook het einde betekent voor grote delen van Obamacare, zou volgens de liberale denktank Center for American Progress echter een serieuze meerkost betekenen voor onder andere kanker- en autismebehandelingen en bij zwangerschappen.

Het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten slaagde er gisteren dan toch in om de healthcare bill van president Trump goed te keuren. De nieuwe wetgeving moet Obamacare vervangen, en critici vrezen dat daardoor miljoenen Amerikanen zonder ziekteverzekering zullen vallen. De voorzitter van het Huis, de Republikein Paul Ryan, stelde gisteren echter dat de verzekeringspremies zullen dalen, terwijl de meest kwetsbare Amerikanen beschermd blijven.

Volgens berekeningen van het liberale denktank Center for American Progress zullen die verzekeringspremies echter wel degelijk serieus stijgen. Zo zou een 40-jarige met bijvoorbeeld longkanker of een hersentumor, een toeslag van 71.880 dollar (ongeveer 65.510 euro) kunnen verwachten. Bij een vergevorderde vorm van kanker zou zelfs op een meerkost van 140.510 dollar (128.057 euro) moeten gerekend worden.

Mensen met darm-, nier- of andere kankers, en vrouwen met borstkanker die jonger zijn dan 50 jaar, zouden volgens het Center for American Progress dan weer een toeslag moeten betalen van 28.230 dollar (25.728 euro). Iemand van middelbare leeftijd met autisme zou een meerkost van 5.420 dollar (4.940 euro) kunnen verwachten voor een behandeling.

De kosten van een verzekering voor een volledige zwangerschap - zonder of met beperkte complicaties - zouden volgens de denktank met de nieuwe gezondheidswet ten slotte kunnen oplopen met 17.060 dollar (15.548 euro). Dat zou een toename betekenen van maar liefst 425 procent.