‘Geen aanwijzing van onregelmatigheid bij adopties in Vlaanderen’
Ariane Van Den Berghe van het Vlaams Centrum van Adoptie Foto: leo de bock

Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA), dat kandidaat-adoptieouders begeleidt voor en gedurende de adoptieprocedure, heeft geen aanwijzingen van onregelmatigheden bij de enige drie adopties in Vlaanderen uit de DR Congo in 2015. Ook die kinderen kwamen uit het weeshuis Tumaini in Kinshasa, waarover Het Laatste Nieuws vrijdag bericht.

Minstens drie Congolese'weeskindjes” die in ons land geadopteerd werden, hebben nog biologische ouders in hun thuisland. Ze werden ontvoerd en ondergebracht in een weeshuis in Kinshasa waar ze valse namen kregen. De Belgische adoptieouders waren zich van geen kwaad bewust en hebben nooit geweten dat hun kinderen uit hun gezin geroofd werden. Het federaal parket ontdekte dat de kinderen, die in 2015 aankwamen in ons land, ontvoerd werden. Ze kregen andere identiteiten en andere geboortedata en waren nooit bestemd voor adoptie, aldus de krant.

De samenwerking met de DR Congo en het weeshuis werd in 2013 opgestart.'De drie adopties door Vlaamse gezinnen waren proefdossiers en dateren van 2015. Eind 2013 werd vanuit Congo een adoptiemoratorium ingesteld dat nog steeds geldt. We hebben geen enkele aanwijzing dat er iets fout is met de dossiers van de Vlaamse gezinnen', zegt Ariane Van Den Berghe van het Vlaams Centrum van Adoptie, dat resorteert onder Kind & Gezin.

Het VCA werkte mee aan het lopende gerechtelijk onderzoek rond de adopties via het weeshuis. De Vlaamse dossiers zijn mee betrokken geweest in het onderzoek. Wij hebben geen enkele aanwijzing dat iets is fout gelopen, aldus Leen Du Bois, woordvoerder van Kind & Gezin.‘ De gezinnen hoeven niet bezorgd te zijn.' Na aankomst van de kinderen besliste het VCA de samenwerking met het weeshuis te stoppen, ook gezien het moratorium.

Het federaal parket onthoudt zich van commentaar.‘ Het enige dat ik kan bevestigen, is dat het onderzoek nog loopt', aldus federaal magistraat Eric Van der Sijpt.