Jonge Belgische lanceert duurzame sportcollectie: 'Ik wil modewereld tonen dat het anders kan'
Foto: pure by luce
Met een goed idee en ambitie ben je als ondernemer nog maar halfweg. Loes Vandekerckhove startte daarom een crowdfundingsactie om het nodige geld bijeen te harken om zo haar eigen duurzame sportlijn te lanceren. En dat doel heeft ze moeiteloos bereikt.

Hoewel er al een aantal kleine spelers zijn op de markt van duurzame sportkleding, bleef de 23-jarige Loes Vandekerckhove uit Meulebeke wat op haar honger zitten. 'Ik sport heel graag, en ben al een tijdje met duurzame mode bezig. Maar nergens vind ik sportkleding die tegelijk duurzaam én mooi is.' 

Dus zat er weinig anders op dan zelf een duurzame sportkledinglijn op de markt te brengen, redeneerde Loes, die een een MBA in International Business Management op zak heeft. Maar omdat collecties steeds moeten worden voorgefinancierd, had ze een probleem. 'Ik beschikte niet over het vereiste bedrag van 15.000 euro.'

In haar zoektocht naar ­financiële steun, startte Loes begin april een crowdfunding. En tot haar eigen verbazing werd die een groot succes. De teller staat intussen op 113 procent, waardoor de productie van Pure by Luce nog deze maand van start kan gaan.

Portugal

Haar eerste collectie bestaat uit twee leggings, een sportbeha en een topje. De prints werden ontwikkeld in samenwerking met de textielontwerpsters van Jeu de Fil. Ze liet zich inspireren door Mexico, waar ze als student op uitwisseling ging en voor het eerst begon na te denken over haar eigen duurzame sportlijn.

'Wat de kleding ecologisch maakt, is dat de stoffen van gerecycleerde nylonoverschotten zijn en de verpakking en labels van gerecycleerd papier.' De kledingstukken worden geproduceerd in Portugal, 'waar we goede werkomstandigheden kunen garanderen én waar er de nodige knowhow is om kwalitatieve activewear te produceren'.

Om het duurzame karakter van de sportlijn extra in de verf te zetten, plant Loes op termijn een systeem op te zetten om oude of kapotte kleding terug te nemen in ruil voor korting. Die kleding kan dan hergebruikt worden om nieuwe producten van te maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig