160 banen verdwijnen bij trambouwer Bombardier Brugge
Foto: Belga
90 arbeiders en 70 bedienden bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge moeten vrezen voor hun job. Dat werd gemeld op een speciale ondernemingsraad waarbij een lid van de Europese directie uitleg kwam geven over de toekomstperspectieven van Bombardier Transportation. Het gaat om een derde van de jobs bij de vestiging in Brugge.

Eerder dit jaar besliste de directie om de vestiging in Brugge vanuit Frankrijk aan te sturen en de activiteiten in Brugge af te bouwen. Tijdens een Europese ondernemingsraad in maart in Belfast werd beslist dat in Brugge enkel nog de eindassemblage, het testen en het indienststellen van de voertuigen zal gebeuren.  Een deel van de activiteiten verhuist ook naar Tsjechië.

Hierdoor dreigen 160 medewerkers hun baan te verliezen. Met de intentie, die er zat aan te komen, zouden bepaalde activiteiten afgebouwd worden. Er is ook sprake van een wijziging van de organisatiestructuur naar 'een meer kostenefficiënte set-up'.

'Dit kan mogelijk gepaard gaan met een personeelsvermindering van 160 medewerkers, 90 arbeiders en 70 bedienden. We zullen de komende weken in overleg gaan met onze sociale partners om de procedure correct te laten verlopen en de impact van deze transformatie te minimaliseren voor zowel onze medewerkers als onze klanten.'

Ook 40 tijdelijke contracten zouden niet verlengd worden.

Het bedrijf start het consultatieproces en zal pas in een latere fase meer details kunnen geven, klinkt het nog. De plannen zijn volgens het bedrijf 'essentieel' om de toekomst van de site te verzekeren en de nodige concurrentiekracht te herwinnen. 

De vakbonden gaan nu meteen met het personeel praten over de plannen van Bombardier Transportation.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig