Bankenredding levert amper iets op
Foto: ig
De overheid houdt aan de redding van de banksector in het beste geval een habbekrats over. Enkel KBC was lucratief voor de overheid.

Of ex-premier Yves Leterme effectief nog eens naar de voormalige Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos moet bellen om hem uit te leggen wat de goede en slechte stukken van Fortis waren zoals hij gisteren in een tweet aangaf, is twijfelachtig. De overheid zal aan de bankenreddingen uiteindelijk weinig of niet overhouden. Zowel Leterme als ex-minister van Financiën Didier Reynders hun boodschap was regelmatig dat de overheid geld zou verdienen aan de bankenreddingen.

Maar uit berekeningen van De Standaard op basis van verkoop van de resterende participaties vandaag zou kunnen opbrengen, blijkt dat het saldo in het beste geval karig is. Een bedrag dat varieert van 0,15 miljard euro tot 1,35 miljard euro in functie van de waarde waartegen de overheid Belfius naar de beurs kan brengen of afscheid nemen van verzekeraar Ethias.

Mogelijk gaat het zelfs om een verlies omdat de berekeningen zijn gebaseerd op een erg lage financieringskost door de overheden terwijl die in de praktijk mogelijk hoger lag.

Het is KBC Groep die belet dat het bankendossier voor de overheid geen afgang is geworden. De Vlaamse en federale overheid stopten de KBC Groep elk 3,5 miljard toe naast (federale) garanties op de toxische portefeuille van KBC. Al in 2015 had KBC Groep alles terugbetaald en verdiende de overheid bruto 6,1 miljard op ‘de bank van hier’.

De grotere Fortis Bank, die deels geruild werd in aandelen BNP Paribas, wordt rekening houdend met de financierinkost een verlies ondanks tussentijdse zegekreten van de overheid. Als de overheid vandaag al zijn resterende aandelen BNP Paribas zou verkopen tegen de flink herstelde beurskoers, houdt de overheid aan het Fortis-avontuur 1,5 miljard over. Maar rekening houdend met het geld dat de overheid moest lenen om Fortis te kunnen redden, verliest de staat geld. 

Tsjernobyl-bank

Het Dexia-dossier is de grootste verliespost. Alleen al op de kapitaalinjectie in deze ‘Tsjernobylbank’ is er vandaag een verlies van 3,3 miljard euro.  De overheid verstrekte ook nog eens tientallen miljarden aan garanties voor Dexia en moet enkel hopen dat die nooit uitgewonnen zullen worden. In de beginjaren vroeg de overheid een redelijke vergoeding voor de garanties, maar die is sinds enkele jaren beperkt tot 17 miljoen euro per jaar.

De val van Dexia betekende ook de val van de Gemeentelijke holding én Arco. 

Zelfs als Belfius, afgesplitst uit Dexia, volgend jaar tegen een aantrekkelijke waardering (bijvoorbeeld 7 miljard)  naar de beurs gaat, blijft het Dexia-dossier een strop. De afwikkeling zal nog vele jaren duren.
De overheid moet ook al niet op winst hopen bij  verzekeraar Ethias. Die is voor 75% in handen van de overheden, en werd bij de redding op 2 miljard gewaardeerd. De inleg recupereren zal al heel mooi zijn. Voorlopig heeft de overheid van Ethias nog geen dividend gezien.

Er zijn ook nog andere kosten. Meyrem Almaci van Groen wees gisteren ook nog eens op de vele kosten van adviseurs bij de bankenredding. Groen schat die op 69 miljoen euro