camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

1

Gent

Vandaag (vanaf 14 uur) en morgen (vanaf 11 uur) vindt in Gent de derde editie van de Ghent Art Book Fair plaats, opnieuw in Dok-Noord. Kunstboekenuitgevers presenteren er hun recente publicaties, er zijn lezingen, filmvoorstellingen en tentoonstellingen, en er is een kids corner. Er wordt gedebatteerd over publiceren, ontwerpen en creëren. Enkele van de uitgevers zijn Art Paper Editions, Het Balanseer, Kunstverein Publishing, Lyre Press en Valiz.

2

West-Vlaanderen

Het West-Vlaams Provinciebestuur bekroonde in 2016 de schrijvers Peter Vermeersch voor het boek Ex. Over een land dat zoek is en Roderik Six met de roman Val als laureaten van de Prijs Letterkunde Proza. Sven Vitse kreeg voor zijn bundel Ondier een aanmoedigingspremie alsook Jonas Bruyneel voor zijn verhalenbundel Voorbij het licht. VRT-journaliste Ann De Bie gaat in gesprek met de vier auteurs in vier West-Vlaamse steden: op zaterdag 20 mei om 11 uur in Boekhandel De Zondvloed in Roeselare (met Six en Bruyneel), om 15 uur in Boekenhuis Theoria in Kortrijk (met Six en Vitse), op zondag 21 mei om 11 uur in Boekhandel De Reyghere in Brugge (met Peter Vermeersch en Jonas Bruyneel) en om 15 uur in De Droge Coo van KAAP/Vrijstaat O in Oostende (met Vermeersch en Vitse).

3

Menen

Bij uitgeverij Polis verscheen het boek Hoe Vlaming te zijn?, samengesteld en ingeleid door Hans Vandevoorde. Het vertrekpunt zijn twee essays van August ­Vermeylen (1872-1945) en vier toespraken van Jozef Deleu (1937). Vandevoorde peilt in het boek naar de actualiteitswaarde van deze teksten. Hoe Vlaming te zijn? wordt gepresenteerd op vrijdag 12 mei om 20 uur in Cultuurcentrum De Steiger in Menen. Gekoppeld aan de presentatie is er een debat over de thema’s die behandeld worden in het boek. In het panel zitten Bruno De Wever, Jos Geysels en Hans Vandevoorde. Moderator is Anna Luyten.

4

Brussel

Op woensdag 10 mei om 20 uur komt de Nederlandse schrijfster en filosofie Jannah Loontjens naar Passa Porta in Brussel voor een ‘read & meet’-leesclub. Lezers kunnen vragen stellen aan de auteur over haar meest recente werk, het autobiografische Roaring nineties, waarin ze de jaren 90, een tijd van multiculturele idealen en optimisme, spiegelt aan onze huidige tijd. Ze vertelt over haar filosofiestudie in New York waar ze les kreeg van Derrida, haar bijbaantje als gogodanseres en het poststructuralistische denken.

Binnenland
 1. Video Live | Debat in Vlaams Parlement over terugdraaiende tellers voor eigenaars zonnepanelen
 2. Aalsterse school sluit toch nadat negen tests positief blijken
 3. Overzicht | Uitbraken in Aalst, Edegem, Kontich, Mechelen en Houthulst, leerlingen massaal getest
 4. Coronablog | Aalsterse school sluit toch na negen positieve tests
 5. Iedereen gevaccineerd, toch uitbraak in rusthuis: ‘We hadden verwacht dat dit kon gebeuren’
 6. Na de hoeracommunicatie over de vaccins volgt de realiteit: ‘Les geleerd’
 7. Apache heeft privacy niet geschonden met filmpje aan ’t Fornuis, oordeelt correctionele rechtbank
 8. Veel regen en wind: gure dagen in aantocht
 9. Besmettingen onder 2.000, maar ziekenhuisopnames dalen amper nog
 10. Schonere lucht doet 50.000 Europeanen langer leven
 11. Foto Cartoon van de dag - januari 2021
 12. Ziekenhuispersoneel moet langer wachten op vaccin, woonzorgcentra blijven prioriteit
 13. Opnieuw overlijden in Brusselse politiecel
 14. Niet laten testen als hoogrisicocontact? Ook 250 euro boete
 15. Europese Commissie raadt niet-essentiële reizen af
 16. Joodse organisaties boos om themanummer Vlaams Parlement
 17. Vivaldi-partijen omzeilen N-VA-val over Brusselse kilometerheffing
 18. School in Sint-Truiden sluit na mogelijke besmettingen met Britse coronavariant
 19. Video Mahdi haalt uit naar afwezige Francken over zaak-Kucam

De podcasts van De Standaard