Grote overwinning voor Trump: Huis van Afgevaardigden kiest voor afscheid van ‘Obamacare’
Foto: AP

De Republikeinen hebben - nipt - voor de afschaffing van de Amerikaanse ziekteverzekering ‘Obamacare’, officieel de Affordable Care Act, gestemd. 'Obamacare heeft gefaald', klinkt het.

De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdagavond over het wetsvoorstel om de gezondheidswet van voormalig president Obama in te trekken gestemd. De vervanger: de American Health Care Act, komt een stap dichterbij.

'Obamacare heeft de Amerikaanse burger teleurgesteld en moet afgeschaft en vervangen worden', laat Mitch Mc Connell, fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, weten. 'De stemming vandaag was een belangrijke stap. We zijn nu een stap dichter om de Amerikanen hun vrijheid terug te geven, zonder verhoogde kosten, dalende mogelijkheden en de gebroken beloftes van Obamacare.' 

Nipt

De stemming is 'een grote wetgevende overwinning voor president Donald Trump’, oordeelt Reuters. De vervanging van ‘Obamacare’ is namelijk een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes.

De Republikeinen verzamelden net genoeg stemmen in het Huis van Afgevaardigden: 217 stemmen voor, 213 stemmen tegen. Geen enkele Democraat stemde voor. Nu de tekst is goedgekeurd, moet de Senaat zich er de komende weken over buigen.

Eind maart probeerde president Trump al eens zijn American Health Care Act (AHCA) gestemd te krijgen, maar hij had toen niet genoeg steun in het Congres. Hij wou toen druk zetten op de twijfelende congresleden door een deadline in te stellen.

Lees hier wat er overblijft van Obamacare.