Turner Prize breekt door leeftijdsgrens
De winnares van vorig jaar Helen Marten. Foto: epa
‘The not so Young British Artists’: zo werden ze al gedoopt, de vier kunstenaars op de shortlist van de Turner Prize 2017.

De belangrijkste Britse prijs voor hedendaagse kunst schrapte dit jaar de leeftijdslimiet, zodat ook vijftigplussers in aanmerking kwamen. Daarmee erkent de prijs dat kunstenaars op elke leeftijd hun doorbraakmoment kunnen beleven. 

Bij de geselecteerden zitten de Tanzaniaanse Lubaina Himid (62), die omschreven wordt als ‘de ondergewaardeerde heldin van ‘black British art’ en de Brits-Jamaicaanse Hurvin Anderson (52), een van de toonaangevende Britse schilders. Beiden focussen op het thema van de zwarte identiteit. 

Ook de Duitse kunstenares Andrea Büttner (44), die onderwerpen als armoede, religie en schaamte exploreert, en de Palestijns-Britse filmmaakster Rosalind Nashashibi (43) staan op de shortlist.

De expo opent eind september in de Ferens Gallery in  Hull, één van de culturele hoofdsteden van Europa dit jaar. Op 5 december wordt de winnaar bekendgemaakt. 

De Turner Prize heeft een respectabele erelijst, waarop onder anderen Gilbert & George, Anish Kapoor, Damien Hirst en Steve McQueen prijken. Geregeld wakkerde de prijs ook het publieke debat over kunst aan. Zo ging de shockerende kunst van de generatie van Young British Artists geregeld over de tongen. Vorig jaar won Helen Marten, met verstilde beelden die ze bijeen puzzelde uit diverse materialen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig