Franse presidentsverkiezingen

Macron vs. Le Pen: de presidentskandidaten in vier rondes

25 april 2017red

Terwijl Marine Le Pen haar verkiezingsprogramma al jaren ophangt aan dezelfde thema's, laten de standpunten van Emmanuel Macron zich moeilijker lezen. Waar zij een duidelijk extreem-rechtse koers vaart, wil hij vooral de links-rechts-polarisering in de Franse politiek doorbreken. Een overzicht van hun standpunten bij de belangrijkste thema's.

Migratie

 • Ook al besliste het Front National de afgelopen jaren om het gamma van de partij te verbreden, migratie blijft zonder enige twijfel het belangrijkste thema. Marine Le Pen belooft de Franse grenzen in ere te herstellen. Op haar slotmeeting liet ze weten dat er zesduizend douaniers in dienst genomen zullen worden. Ze wil het migratiesaldo (immigratie minus emigratie) terugbrengen tot 10.000. Dat is een drastische vermindering, al is er discussie over hoeveel het saldo nu precies bedraagt. Tijdens de laatste dagen van de campagne beloofde ze meteen na haar start een tijdelijk moratorium op alle migratie, ook de legale, te zullen invoeren.

 • Macron liet zich eerder in Berlijn nog lovend uit over Merkels migratiepolitiek. Volgens hem heeft 'Europa niet gereageerd zoals ze had gemoeten toen zich een belangrijke golf vluchtelingen aan onze kusten heeft gepresenteerd'. Voor hem is het gelijkstellen van asielzoekers of vluchtelingen aan terroristen een morele, historische en politieke fout.
  Integratie wordt de hoeksteen van zijn migratiebeleid. Hij stelt voor die ‘te bevorderen door elke vluchteling de kans te geven zich onder te dompelen in een taalbad'. Door lokale integratieprogramma's op te starten zouden ze zich bovendien beter moeten integreren in de gemeenschap.
  Als alternatief voor de angst die de migratiecrisis met zich meebracht, legt hij de nadruk op de nieuwe opportuniteiten die vers bloed meebrengt voor de arbeidsmarkt. Hij wil 'L'immigration de la connaissance' faciliteren door talentenvisums uit te reiken, visums te ontwikkelen voor professionals en de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken voor vreemdelingen met een masterdiploma.

Economie

 • Le Pen wil de ‘priorité nationale’ in de grondwet inschrijven. Dat betekent dat Fransen voorrang krijgen op de arbeidsmarkt of op de huurmarkt. Ze stelt ook zware heffingen in het vooruitzicht op producten van bedrijven die Frankrijk verlaten hebben en op de aanwerving van buitenlandse werknemers. Verder staan er veel oud-linkse accenten in het programma van het FN. De pensioenleeftijd zal bijvoorbeeld teruggebracht worden naar 60 jaar. Dat soort standpunten zorgt er onder meer voor dat Le Pen, met grote voorsprong, het populairst is bij arbeiders.

 • Macron gelooft dat belastingverlagingen en arbeidsmarktversoepelingen de economie weer aan de gang zullen krijgen. Hij wil de macht van de vakbonden drastisch inperken. Hij belooft de belasting op de allerrijkste speculanten terug te schroeven. Veel meer dan een hemelbestormer lijkt hij de kandidaat van de status quo. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien hij de man was die François Hollande in 2014 voluit de liberale kant opduwde, eerst als sleuteladviseur van de president en daarna als minister van Economie. Het beleid waar de PS tijdens de voorronde zo hard voor werd afgestraft, draagt veel meer zijn vingerafdrukken dan die van Benoît Hamon, de officiële kandidaat van de Parti Socialiste.

Veiligheid

 • Als het FN het voor het zeggen krijgt, komen er 40.000 plaatsen bij in de Franse gevangenissen. Er zouden ook 15.000 extra agenten in dienst worden genomen. De dubbele nationaliteit wil ze afschaffen. Over een herinvoering van de doodstraf rept de partij niet meer.

 • Macron wil 10.000 extra agenten en gendarmes aannemen. Daarnaast staat hij voor nultolerantie, voor om het even welk misdrijf. 'Ik zal niet aanvaarden dat sommigen in naam van hun geloof de waarden van de Republiek niet respecteren.' Twee procent van het BNP zal naar militaire uitgaven gaan./p>

Europa

 • Marine Le Pen wil dat haar land zijn ‘monetaire soevereniteit’ terugkrijgt, wat neerkomt op een terugkeer naar de Franse frank. Daarover wil ze een onderhandeling met Europa opstarten, net als over de herinvoering van de grenzen of het opzeggen van een aantal vrijhandelsakkoorden. Over het resultaat van die discussies wil ze de Fransen laten stemmen in een referendum. Als de gesprekken tegenvallen, zal ze pleiten voor een vertrek uit de Europese Unie. Verder wil Le Pen vertrekken uit het militaire commando van de Navo. De banden met het Rusland van Vladimir Poetin wil ze aanhalen.

 • 'Europa zit in het hart van ons project', zegt Macron. 'We kunnen niet slagen zonder een echte Europese strategie.' Hij wil de Franse geloofwaardigheid tegenover Duitsland herstellen, om zo de Frans-Duitse motor niet te laten sputteren. Macron wil een apart budget voor de eurozone, beheerd door een Europese minister, maar in de regering liet hij zich nooit betrappen op enige oppositie tegen de begrotingsorthodoxie van Wolfgang Schäuble. Daarom noemt Piketty, tegenwoordig adviseur van Hamon, hem de ‘kandidaat van het Europa van gisteren’. Het Europa van morgen, waar ook nogal wat Vlaamse sociaaldemocraten van dromen, met Macron in Frankrijk en Martin Schulz in Duitsland, staat nog lang niet overeind.