Dit jaar komen er nog 50 nieuwe trajectcontroles bij
Foto: Didier Verbaere
Nog dit jaar worden 54 vaste flitspa­len in Vlaan­deren omge­bouwd tot 30 trajectcon­troles. 'Op plaatsen waar flitspa­len dicht bij elkaar staan, gaan we ze verbinden', zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N­-VA) woensdag in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De 30 trajectcontroles komen bovenop de 20 volledig nieuwe en al eerder aangekondigde installa­ties op ge­westwegen.

'Het ombouwen kan snel gaan. We maken gebruik van de detectielussen in de weg die er nu al liggen voor de vaste flitspalen. De flitspaal verdwijnt en wordt door een nieuwe paal met ANPR-camera vervangen. Dat is een camera die je nummerplaat herkent', zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.

In eerste instantie krijgen vooral flitspalen in Antwerpen (35) en Vlaams-Brabant (9) een make-over. De omvorming van dit jaar kost 3,2 miljoen euro. In 2018 en 2019 zal nog eens elk jaar 10 miljoen worden geïnvesteerd, in 2020 2,2 miljoen. 'Aan het einde van die periode moeten alle 409 analoge camera's langs gewestwegen weg zijn en omgevormd zijn tot een trajectcontrole', klinkt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in