Echiquier Global is een fonds dat wereldwijd in aandelen belegt en is opgezet om te profiteren van langetermijntrends in de economie. Beheerder David Ross van La Financière de l’ Echiquier stelt vast dat er in de wereldeconomie een synchrone groeifase is ontstaan. Voor het eerst sinds de wereldwijde crisis van tien jaar geleden, bewegen alle grote economieën in dezelfde opwaartse richting, waardoor er dit jaar weer aantrekkelijke kansen voor beleggers in aandelen ontstaan. Deze aandelen vindt hij daarom extra aantrekkelijk:

Facebook

Ondanks zijn omvang (1,2 miljard gebruikers per dag), blijft Facebook snel groeien en zijn de verkopen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder al vijf kwartalen op rij met meer dan 50% gestegen. Deze groei gaat niet alleen snel, maar is ook winstgevend: de laatste vijf kwartalen bedroeg de WPA-groei j-o-j meer dan 100%. Het aantal adverteerders van het bedrijf groeit ook gestaag en bedraagt nu 4 miljoen, vergeleken met 2,5 miljoen vorig jaar. Dankzij aanvullende diensten als Messenger en Instagram en door zich snel te positioneren als marktleider op het gebied van kunstmatige intelligentie, blijft Facebook mijn beste beleggingsidee en staat het aandeel bij Echiquier Global op de eerste plaats.

Telekom Indonesia

Het grootste telefoonbedrijf van Indonesië, met 250 miljoen inwoners het op drie na grootste land qua bevolkingsomvang, is met 132 miljoen abonnees de grootste aanbieder van telefoondiensten in het land. Het bedrijf levert ook diensten op het gebied van vaste lijnen en dataoverdracht. Duidelijk is echter dat de waarde van het bedrijf in de mobiele-telefonieactiviteiten zit. Volgens het laatste kwartaalverslag is de omzet vergeleken met vorig jaar met 13% gestegen. Aangezien het land nog grotendeels op 2G-netwerken draait, zijn er uitstekende kansen nu het bedrijf het 3G-netwerk uitbreidt en zowel de smartphone-penetratiegraad als het dataverbruik stijgen.

Nvidia

Nvidia is de grootste ontwerper van grafische processors ter wereld. Hun grafische processors worden toegepast in geavanceerde spelsystemen en leveren in toenemende mate de vereiste verwerkingscapaciteit voor kunstmatige intelligentie, zelflerende systemen en data-platforms, technologieën die de economie in de toekomst zullen aanjagen. Nvidia is ook marktleider op het gebied van platforms voor zelfrijdende auto’s. Door zijn leidende positie op het gebied van virtual reality, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s en gaming, lijken de omzetgroei van 31% en de WPA-groei van 71% nog maar het begin van een lange groeiperiode.

Visa

Het grootste betaalsysteem voor consumenten, Visa, beheert bijna 2,5 miljard creditcards en andere betaalkaarten, verspreid in meer dan 200 landen. Het netwerk van het bedrijf verwerkt 65.000 betalingen per seconde. Na de recente fusie met Visa Europe is de j-o-j-omzetgroei, gecorrigeerd voor wisselkoersinvloeden, 20% of hoger; een resultaat dat naar verwachting ook dit jaar zal worden behaald. Doordat India onlangs besloot een groot aantal bankbiljetten uit omloop te halen, zijn er enorme kansen ontstaan voor Visa, dat zijn volumegroei in het land tot 100% zag stijgen. Ten slotte zal Visa door de wereldwijde groei van e-commerce en de bijbehorende digitale betalingen nog jarenlang blijven groeien.

Nidec

Nidec is een Japanse producent van motoren, vooral bekend van motoren voor Hard Disk Drives, en auto-onderdelen, zoals stuurbekrachtiging en automatische ramen. De kansen voor het bedrijf liggen in de huidige trends op de automarkt om het brandstofverbruik en de koolstofemissie te verlagen en de veiligheid te verbeteren. De kleine motoren van Nidec zijn steeds meer aanwezig in moderne auto’s, vooral in hydraulische systemen om het motorgebruik en het gewicht van de auto te verlagen. In de productieschema’s van 2018 worden hun motoren geïntegreerd in bepaalde remsystemen, waardoor de omzet, de marges en winst van het bedrijf de komende jaren zouden moeten groeien.