Als de Europese Unie geen nieuwe hoofdstukken opent van de toetredingsonderhandelingen die het met Turkije voert, zullen de Turken 'vaarwel' zeggen tegen de EU. Daar dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag mee.

'Jullie hebben geen andere keuze dan de hoofdstukken te openen die je tot nu toe nog niet hebt geopend', zei Erdogan in Ankara. 'Als jullie ze openen: zeer goed. In het andere geval: vaarwel.'

De relaties tussen de Europese Unie en Turkije verslechterden na de mislukte coup van 15 juli. Tijdens de fel gepolariseerde campagne in de aanloop naar het Turkse grondwettelijke referendum zakte de sfeer tussen Brussel en Ankara helemaal onder het vriespunt. De toetredingsgesprekken, die in 2005 officieel werden opgestart, staan dan ook de facto ‘on hold’. In juni 2016 werd het zestiende - en voorlopig laatste - van de 35 hoofdstukken van het zogenaamde acquis communautaire geopend.

'Eerst moet u zich met deze hoofdstukken bezighouden en uw beloftes nakomen. Daarna gaan we aan tafel zitten. Anders hebben we niets meer te bespreken', zei Erdogan dinsdag. Eerder opperde hij al de mogelijkheid van een referendum over het verderzetten van de toetredingsonderhandelingen met de EU.

Ondanks de onderlinge spanningen blijft Turkije een belangrijke partner van de EU, vooral in de strijd tegen het terrorisme en op het vlak van migratie. Zo sloten beide partijen vorig jaar een akkoord waarbij Turkije de vluchtelingenstroom naar Griekenland stillegt in ruil voor financiële en andere steun.

Europees president Donald Tusk hoopt op donderdag 25 mei een gesprek met Erdogan te hebben in de marge van de NAVO-top in Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig