Mogelijke sabel van koning Leopold I morgen onder de hamer
Mogelijke sabel Leopold I Foto: BELGA

Morgen wordt bij het Antwerpse veilinghuis Bernaerts een sabel geveild die mogelijk gedragen werd door koning Leopold I. Naar verluidt droeg de eerste koning van België de sabel bij zijn eedaflegging. Over hard bewijs van echtheid beschikt het veilinghuis echter niet.

Het gebogen zwaard is ongeveer een meter lang en heeft een ivoren handvat. Het wordt verkocht door een nakomeling van Gustave Greiner, de privésecretaris van de Belgische koning. Net voor het overlijden van de koning zou hij het zwaard gekregen hebben uit dankbaarheid voor zijn werk. Daarna is het van vader op zoon overgegaan.

Peter Bernaerts van veilinghuis Bernaerts gaat af op de mondelinge overlevering van eigenaar Thierry Greiner, al blijft de echtheid van de sabel twijfelachtig. ‘Onze expert militaria heeft twijfels geuit. Er is geen historisch beeldmateriaal voorhanden waar we het aan kunnen zien. Het antwoord van de familie is dat de sabel echt is, omdat hij werd opgenomen in een aantal tentoonstellingen, waar toen ook vanuit het koningshuis geen bezwaar tegen is gekomen’, zegt hij.

Staatsportretten waarop het zwaard te zien is, tonen vooral de schede. Van die schede ontbreekt echter elk spoor, wat de prijs doet dalen. De cataloguswaarde van de sabel werd op 3.000 tot 4.000 euro gezet, met schede zou de prijs gezet zijn op 25.000 tot 30.000 euro.

Morgen vindt de publieke veiling plaats. Er wordt vooral interesse verwacht uit de hoek van royalisten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in