Nu al drie Belgische clubs verenigd in arbitrageprocedure tegen Moeskroen
Foto: BELGA

Oud-Heverlee Leuven voegt de daad bij het woord en komt net als Westerlo en Lommel United tussen in de zaak die Excel Moeskroen aangespannen heeft bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om zijn proflicentie voor het seizoen 2017-2018 te verkrijgen. Dat heeft de club maandag bevestigd. “OHL heeft ook alle andere ploegen uit de Proximus League (1B) opgeroepen om Lommel te steunen”, schrijft OHL op zijn website.

“Uit de beslissing van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) blijkt dat vorig jaar bij de toekenning van de licentie aan Excel Moeskroen belastende feiten door Moeskroen werden verzwegen. Dit heeft tot gevolg dat de licentie ten onrechte werd toegekend en dat OHL hierdoor belangrijke schade heeft geleden”, klinkt het nog.

OHL probeerde in mei 2016 tevergeefs de degradatie uit de Jupiler Pro League te vermijden door beroep aan te tekenen tegen de toekenning van de proflicentie aan Moeskroen. Samen met STVV en Westerlo probeerden de Leuvenaars het BAS duidelijk te maken dat Moeskroen een club was in handen van voetbalmakelaars. In 2015 waren het SK Lierse en Cercle Brugge die in beroep gegaan waren tegen de beslissing van de Licentiecommissie, opnieuw gaf het BAS “les Hurlus” gelijk.

Deze jaargang liggen de kaarten anders. De Licentiecommissie besliste geen proflicentie te geven aan Moeskroen, waarop de club zelf naar het BAS stapte. Alle betrokken partijen zullen op de zitting van 5 mei hun standpunt verdedigen voor het BAS.

Moeskroen verzekerde zich op de slotspeeldag van de reguliere competitie van het behoud in de Jupiler Pro League. De troepen van coach Mircea Rednic gaven na een zeldzame reeks van twee overwinningen op rij de rode lantaarn in extremis door aan Westerlo. Als Excel Moeskroen geen proflicentie krijgt, blijft Westerlo actief in de hoogste voetbaldivisie. Ook Lommel, dat zich na een 1-0 nederlaag op het veld van OH Leuven sportief niet wist te handhaven in 1B, blijft dan een profclub.