Hamas aanvaardt grenzen van voor 1967
Leden van de al-Qassam-brigades van Hamas. Foto: AP

De islamitische Palestijnse Hamasbeweging heeft maandagavond meegedeeld dat ze akkoord gaat met een Palestijnse staat binnen de grenzen van voor 1967. De organisatie wijst er ook op dat haar conflict met Israël van politieke aard is en niet van religieuze.

In het in Arabisch en Engels gepubliceerde document staat dat de beweging in haar schriftelijk handvest van 1988 heeft toegevoegd dat ‘de vestiging van een totale soevereine en onafhankelijke Palestijnse staat binnen de grenzen van voor 4 juni 1967, met Jeruzalem als hoofdstad, als een formule van nationale consensus wordt beschouwd’.

Hamas bekrachtigt echter tegelijkertijd de wil tot gewapend verzet tegen Israël, het recht op het volledige historische Palestina en de vordering naar een terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen.

Hamas verklaart in het document dat de beweging in conflict is met het 'zionistisch project, maar niet met de joden wegens hun religie'. Ze distantieerde zich van de Moslimbroederschap in Egypte, waaruit ze 30 jaar geleden is ontstaan.

Experten zien in de publicatie van het document een poging van Hamas om uit het internationaal isolement te geraken en toenadering te zoeken tot het Egyptische buurland. De organisatie had in 2007 met geweld de macht in de Gazastrook overgenomen. Sindsdien hebben de Palestijnen de facto twee besturen. Op de Westelijke Jordaanoever heerst het meer gematigde Fatah van de Palestijnse president Mahmoed Abbas.

'Hamas probeert de wereld beet te nemen, maar dat zal niet lukken', reageert de woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hamas roept volgens hem 'dagelijks op tot volkerenmoord op alle joden en de vernietiging van Israël'.

Hamas wordt onder andere door de VS en de EU als terreurorganisatie beschouwd. In februari werd hardliner Yahia al-Sinwar tot nieuwe leider van Hamas in de Gazastrook verkozen.