De Amerikaanse private ruimtevaartmaatschappij SpaceX van Tesla-topman Elon Musk heeft maandag, één dag later dan gepland, voor het eerst een militaire satelliet gelanceerd met een Falcon-draagraket.

De Falcon 9 verliet maandagmorgen om 7.15 uur (lokale tijd) het lanceerplatform op de basis van Cape Canaveral (Florida). Voor het eerst vervoert de raket een militaire lading, met name een spionagesatelliet voor het NRO, een Amerikaanse inlichtingendienst die met satellieten informatie vergaart, die als NROL-76 bekendstaat en waarover voor de rest niets bekend is.

Een tiental minuten na de lancering landde de eerste trap van de tweetrapsraket weer op Cape Canaveral. 

Lancering gisteren afgeblazen

De lancering was oorspronkelijk voor zondag voorzien. Maar de operatie werd toen op het allerlaatste moment afgeblazen omdat er een probleem met een sensor in de eerste rakettrap was opgedoken.

Tien jaar lang lanceerde Amerika zijn militaire satellieten enkel met een Delta- of een Atlas-draagraket van uitbater United Launch Alliance.

De intrede van SpaceX op de lucratieve militaire lanceermarkt volgt op die op de (ook internationale) commerciële markt, die daardoor hevig dooreen is geschud.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig