Zo vieren de partijen het Feest van de Arbeid
Foto: BELGA

De tijd dat alleen de socialisten 1 mei vieren, ligt al lang achter ons. Een overzicht van de belangrijkste punten die de partijen onder de aandacht hebben gebracht.

Waalse zusterpartij PS pleitte vandaan voor ‘veralgemeende sociale bonus’, waardoor iedereen uitzicht moet krijgen op 1.100 euro per maand, ofwel de armoededrempel. Partijvoorzitter Elio Di Rupo stond stil bij nog een aantal andere PS-voorstellen om de koopkracht op te krikken. De SP.A hield gisteren al een grote bijeenkomst, waar voorzitter John Crombez het beleid van de regering hekelde. Vandaag waren er nog een reeks regionale bijeenkomsten. Zo heeft Freya Van den Bossche in Gent gepleit voor een ‘nieuwe sociale garantie’, omdat de regering ‘de aanval inzet tegen het middenveld’ en de welvaart onvoldoende verdeelt. ‘De nieuwe sociale garantie is betaalbaar, want wij zullen wel iedereen laten bijdragen’, zei Van den Bossche.

De bijeenkomst van PVDA-PTB in Luik werd zoals bekend verstoord door de aanval op parlementslid Raoul Hedebouw. Nadien klom hij toch het podium op voor een toespraak, waarin hij vurig uithaalde naar het beleid van minister van Sociale Zaken en volksgezondheid Maggie De Block. De Vlaamse partijvoorzitter Peter Mertens hield in Antwerpen opnieuw een pleidooi om de werkweek in te korten tot vijf dagen van zes uur. Bij hem moest vooral Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten het ontgelden.

De MR, de partij van premier Charles Michel, viert 1 mei met de belofte dat de belastingen de volgende jaren verder zullen dalen. Volgens MR-voorzitter Olivier Chastel zullen mensen daardoor maandelijks 70 tot 140 euro nettoloon meer hebben dan in 2014. Zusterpartij Open VLD was op de MR-bijeenkomst vertegenwoordigd door ex-minister Rik Daems en staatssecretaris Philippe De Backer. De partij hield echter geen aparte bijeenkomst.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft maandag in zijn 1 mei-toespraak gepleit voor een eigen sociale zekerheid voor migranten en een open inkomensregister voor politici. De verschillende regeringen beweren dat ze besparen, maar in de praktijk gaat het om verdoken belastingverhogingen op kap van gewone hardwerkende Vlamingen, aldus Van Grieken. ‘Deze sociaaleconomische herstelregering is niet sociaal en herstelt juist niets’. De bijeenkomst ging door in Aalst. ‘Mocht Priester Daens vandaag leven, dan ben ik er van overtuigd dat Daens een Vlaams Belanger zou zijn’, zei Van Grieken nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig